latinica  ћирилица
28/07/2021 |  07:57 ⇒ 09:10 | Autor: RTRS

Da li će Toma Zdravković dobiti spomenik u Beogradu? (VIDEO)

U Beogradu je ovih dana organizovana akcija prikupljanja potpisa građana za inicijativu izgradnje spomenika legendarnom srpskom pjevaču Tomi Zdravkoviću.
Toma Zdravković (Foto: Milinko Stefanović) -
Toma Zdravković (Foto: Milinko Stefanović)

Spomenik bi se nalazio u boemskoj četvrti Skadarlija, čime bi se srpska prestonica na prikladan način odužila jednom od svojih simbola.

Toma Zdravković, srpski pjevač, pjesnik i kompozitor važi za prvog i najvećeg boema srpske narodne muzike, srpskog Elvisa Prislija i kralja kafane koja je za njega predstavljala jedinu kuću u kojoj je bio opušten.

Zbog toga ideja da dobije spomenik u Skardaliji, mjestu gdje je provodio svoje dane i noći, djeluje kao sasvim logičan potez.

- Muzika Tome Zdravkovića je i dalje živa kao što je to bio slučaj i prije 30 godina. Toma Zdravković je bio jedan od prepoznatljivih simbola Beograda i Јugoslavije. Skadarlija je mjesto gdje je provodio dosta vremena u boemskoj atmosferi i logično je da baš ovdje podignemo spomenik Tomi Zdravkoviću - izjavio je gradski sekretar za kulturu Ivan Karl.

30. septembra navršava se tačno 30 godina od smrti Tome Zdravkovića i pokretači akcije smatraju da je ova godišnjica pravo vrijeme da velikan srpske muzike dobije svoju bistu.

- Naša ideja je da ova akcija ujedini veliki broj ljudi u želji da u boemskom dijelu grada podignemo spomenik bardu narodne muzike. Naš prijedlog će biti predat Skupštini grada Beograda na dalje odlučivanje. Nadamo se pozitivnom ishodu kako bi se odužili umjetniku koji je okupljao ljude različitih kulturoloških profila i propagirao zajedništvo koje nam je danas i te kako potrebno - rekao je pokretač akcije Igor Mušić.

Zdravković je među muzičkim svijetom ostao posebno cijenjen jer je tekstove za pjesme pisao sam i skoro uvijek su bile autobiografske.

Riječ je o kafanskim, ljubavnim pjesmama kojima dodatni duh daje njegov umirujući glas, u kojima se uglavnom govori o neuzvraćenim ljubavima i patnjama.

Upravo zbog tog što se običan narod posvećivao sa njim ušao je u legendu.