latinica  ћирилица
28/07/2021 |  11:05 ⇒ 19:43 | Autor: SRNA

Veliko interesovanje stanovnika Trnova i Kalinovika za potpisivanje peticije (FOTO)

U opštinama Trnovo i Kalinovik organizovano je potpisivanje peticije kojom se ne prihvata nametanje dopuna Krivičnog zakona BiH o zabrani "negiranja genocida", o čemu je odluku donio odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.
Istočno Sarajevo,Trnovo - potpisivanje peticije - Foto: SRNA
Istočno Sarajevo,Trnovo - potpisivanje peticijeFoto: SRNA

Načelnik opštine Kalinovik Radomir Sladoje rekao je Srni da je potpisivanje peticije u ovoj lokalnoj zajednici počelo u ponedjeljak, 26. jula, na tri lokacije.

- Iako je malo mjesto, stanovnicima je omogućeno da potpisuju peticiju na tri lokacije. Interesovanje je veliko, tako da ćemo od danas i po okolnim selima da omogućimo ljudima, koji su u koševini, da potpišu peticiju - dodao je Sladoje.

U Trnovu je potpisivanje peticije omogućila opštinska Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

Peticiju je prvi potpisao načelnik opštine Trnovo Dragomir Gagović.

Predsjednik opštinske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Goran Timotija istakao je da je velika zainteresovanost stanovnika za potpisivanje peticije.

Istočno Sarajevo,Trnovo - potpisivanje peticije (foto: SRNA)

Stanovnici Trnova peticiju mogu da potpišu danas i sutra na Trgu Srđan Knežević, a u petak, 30. jula, biće organizovano potpisivanje kod crkve Svetog velikomučenika Georgija.

Lideri svih parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj odbacili su u ponedjeljak, 26. jula, na sastanku u Banjaluci svako nametanje na nivou BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zvanično je pokrenuo i prvi potpisao peticiju kojom se ne prihvata nametanje zakona o zabrani negiranja genocida. Tom peticijom se izražava i nedvosmislen stav da se, bez obzira na uvažavanje svih žrtava, u Srebrenici nije dogodio genocid.

Peticiju je za nepuna dva dana potpisalo nekoliko desetina hiljada građana Republike Srpske.