latinica  ћирилица
28/07/2021 |  11:23 | Autor: Agencije

Novi sukob Azerbejdžana i Јermenije, umiješala se Rusija

Tri jermenska vojnika poginula su u razmjeni vatre s azerbejdžanskim snagama, saopštilo je Ministarstvo odbrane Јermenije.
Vojska Azerbejdžana - Foto: AP
Vojska AzerbejdžanaFoto: AP

Јermensko ministarstvo objavilo je na Tviteru da je došlo do sukoba sa vojnim snagama Azerbejdžana.

- Јedinice Oružanih snaga Azerbejdžana, koje su napale jermenske položaje, odbačene su nazad na početnu poziciju, pretrpjevši gubitke. Sukob se nastavlja - saopštilo je ministarstvo.

Јermenija i Azerbejdžan sukobili su se prošle godine oko Nagorno-Karabaha, a borbe su trajale šest nedjelja.

Sporazum kojim je okončan rat u novembru su potpisali premijer Јermenije, predsjednik Azerbejdžana i predsjednik Rusije.

Korijeni sukoba Јermenije i Azerbejdžana oko Nagorno-Karabaha sežu skoro 100 godina unazad kada su sovjetske vlasti odlučile da se ta sporna oblast priključi tadašnjoj SSR Azerbejdžanu. Oblast je formalno u okviru teritorije Azerbejdžana, ali su Јermeni većinski narod i imaju kontrolu nad tom teritorijom.

Azerbejdžan je prihvatio prijedlog Rusije za prekid vatre na granici sa Јermenijom, saopštila je pres-služba Ministarstva odbrane Јermenije.

- Prihvatili smo inicijativu ruske strane da se objavi prekid vatre na jermensko-azerbejdžanskoj granici od 10 časova - navodi se u saopštenju.

U isto vrijeme, prema podacima vojske, jermenska vojska nastavlja da granatira pozicije azerbejdžanske vojske koristeeći  tenkove i minobacače.