latinica  ћирилица
28/07/2021 |  11:48 | Autor: RTRS

Lukić: Nametnuti zakon u Srpskoj neće proći

Advokat Branko Lukić smatra da pokušaj odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka i Zapada da progura nametnuti zakon o "zabrani negiranja genocida" ne može da prođe u Republici Srpskoj koja će se izboriti za svoja prava.

Komentarišući stanje u BiH nakon Inckove nametnute odluke, Lukić je za TV "Prva" ukazao da "ovakva gruba zloupotreba međunrodnih institucija protiv srpskog naroda u BiH može da izazove tektonske poremećaje sa nesagledivim posledicama".

- Sve karte su na stolu. /Lider SDA/ Bakir Izetbegović je rekao da se nada da će posle ove Inckove odluke /srpski član Predjedništva BiH/ Milorad Dodik prestati da govori o otcjepljenju. Međutim, Inckova odluka baš izaziva da o tome ponovo počne da se govori - ocijenio je Lukić.

On kaže da je siguran da će Republika Srpska institucionalno uspješno odgovoriti na izazov u kojem se našla.

- Peticija za ukidanje Inckovog nametnutog zakona potpisuje se i u Beogradu bez obzira na pretnje procesuiranjem i kaznama. FBiH, odnosno BiH, bi morala da napravi mnogo velike zatvore da procesuira sve ljude koji su protiv ovoga što nam se nameće - istakao je Lukić.

Prema njegovoj ocjeni, pokušaj Incka i Zapada da proguraju nametnuti zakon ne može da prođe u Republici Srpskoj, a to se ne prihvata ni u Srbiji.

- Narod je ujedinjen i političari su ujedinjeni. No pasaran - poručuje Lukić.

On je istakao da i posljednja nametnuta Inckova odluka pokazuje da atmosferu u BiH truju stranci.

Uvjeren sam da bi se narodi u BiH mnogo ranije pomirili, izmirili i oprostili jedni drugima da nije zapadnih meštara kojima je jedan od glavnih zadataka da podgrevaju nestabilnu situaciju u BiH - rekao je Lukić.