latinica  ћирилица
28/07/2021 |  12:50 ⇒ 12:58 | Autor: SRNA

Suđenje Novaliću i drugima: Tužilaštvo predočilo nove dokumente i prepiske optuženih

Ulaganjem materijalnih dokaza, danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje premijeru FBiH Fadilu Novaliću i drugima optuženim za spornu nabavku 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, koje je iz Kine za potrebe Federalne uprave civilne zaštite uvezla kompanija "Srebrena malina".
Novalić, Milićević, Hodžić, Solak - Foto: klix.ba
Novalić, Milićević, Hodžić, SolakFoto: klix.ba

Tužilac DŽermin Pašić je, među mnogim prepiskama optuženih, predočio poruke koje je vlasnik preduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić razmijenio sa bivšim komandantom jedinica takozvane Armije RBiH na teritoriji Srebrenice Naserom Orićem.

U poruci se Hodžić žali na Novalića, na šta mu Orić odgovara, između ostalog, "lik nije normalan". Hodžić je potom napisao: "Јa Fadila jednim papirom mogu zakucati".

Pašić je izdvojio i poruku od 18. marta prošle godine kada je generalni sekretar Vlade FBiH Edita Kalajdžić poručila Novaliću da u vezi cijene respiratora kontaktira Sebiju /Izetbegović, koja je direktor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu/.

Tužilac je ponovo predočio poruku koju je Edvin Kučuković poslao, a u kojoj upozorava da nabavljeni respiratori nisu za liječenje ljudi. Pašić je, takođe, prezentovao da su optuženi slali predfakture za respiratore, a ne fakture.

Odbrane su prigovorile, navodeći da je to sastavni dio poslovanja, prenose federalni mediji.

Tužilac je u više navrata naglasio da su pojedine poruke tokom komunikacije brisane, te da u jednoj prepisci Novalić piše "brišite poruke".

Kalajdžićeva je u porukama upozorila Novalića da ugovor treba odmah raskinuti i tražiti vraćanje novca, na šta je on, između ostalog, napisao kako, kada su pare otišle u Kinu.

Istaknuta je i komunikacija između Hodžića i osobe imenovane kao Asim, a za koju se od ranije pretpostavlja da je riječ o funkcioneru SDA Asimu Sarajliću, u kojoj Hodžić optužuje Novalića da je najodgovorniji.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su ministar finansija FBiH Јelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Njih optužnica tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićevićeva je optužena za nesavjestan rad u službi.

Naredno ročište zakazano je za 30. juli.