latinica  ћирилица
28/07/2021 |  15:18 ⇒ 15:38 | Autor: RTRS

Odobreno više od 760.000 KM za 77 pripravnika

Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske odobrio je danas 763.889 KM za zapošljavanje 77 lica sa visokom stručnom spremom koji će dobiti priliku da odrade pripravnički staž.
Zavod za zapošljavanje Republike Srpske - Foto: RTRS
Zavod za zapošljavanje Republike SrpskeFoto: RTRS

Sredstva su odobrena u okviru Programa podrške zapošljavanju mladih, djece poginulih boraca sa visokom stručnom spremom u statusu pripravnika u 2021. godini, saopšteno je iz Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

Cilj Programa je osposobljavanje mladih lica sa visokom stručnom spremom sa evidencije nezaposlenih za polaganje pripravničkog ispita i samostalan rad u struci.

Direktor Zavoda za zapošljavanje Miroslav Vujičić izjavio je nakon sjednice na Palama da je obuhvaćeno finansiranje 100 odsto iznosa bruto plate lica u statusu djece poginulih boraca.

- Izdvajanje po jednom pripravniku u ovoj komponenti iznosi 9.920 KM na godišnjem nivou, a temelji se na iznosu mjesečne plate nakon oporezivanja od 550 KM čiji je bruto iznos 826 KM - pojasnio je Vujičić.

On je naveo da su obaveze poslodavca, kojima su odobrena sredstva da u roku od 30 dana od zaključenja ugovora sa Zavodom primi pripravnika na obavljanje pripravničkog staža i sa njim zaključi ugovor o obavljanju pripravničkog rada u skladu sa zakonskim propisima na puno radno vrijeme i na period od najmanje 12 mjeseci.