latinica  ћирилица
28/07/2021 |  16:54 ⇒ 20:09 | Autor: RTS

Odluka donesena - lik Nikole Tesle biće na hrvatskom evru

Hrvatsko Nacionalno vijeće za uvođenje evra potvrdilo je nakon sastanaka motive koji će se nalaziti na hrvatskim kovanicama evra.
Evro-kovanice (arhiv) -
Evro-kovanice (arhiv)

Šahovnica će biti podloga na svim kovanicama, karta Republike Hrvatske na 2 evra, kuna na kovanici od 1 evra, Nikola Tesla na 50, 20 i 10 centi, a motiv glagoljice će biti na kovanicama od 5, 2 i 1 cent, prenosi Indeks.

Ministar finansija Hrvatske Zdravko Marić potvrdio je da se radi na ispunjavanju krijetrijuma konvergencije, odnosno zdravom i održivom rastu i eliminisanju raznih vrsta neravnoteža.

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić rekao je šta će se dogoditi sa cijenama i platama kada evro bude uveden.

- Pa ono što se pokazuje do sada u svim zemljama koje su uvele evro je da je nakon uvođenja evra standard porastao, odnosno da su plaće rasle brže nego cijene. Nema nikakvog razloga ne očekivati, ako je u svim članicama bilo tako, da tako ne bude i u Hrvatskoj - poručio je Vujčić.

Prethodno je hrvatski premijer Andrej Plenković naveo da su građani Hrvatske izabrali Nikolu Teslu kao simbol koji će biti na hrvatskom evru.

Iz Narodnoj banci Srbije rečeno je da bi stavljanje lika Nikole Tesle na nacionalnu stranu kovanice evra predstavljalo prisvajanje kulturnog i naučnog nasljeđa srpskog naroda.