latinica  ћирилица
28/07/2021 |  19:16 ⇒ 20:00 | Autor: RTRS

Rast BDP-a u Srpskoj jedan od najvećih u regionu (VIDEO)

Republika Srpska bilježi pozitivne ekonomske pokazatelje, a rast BDP-a jedan je od najvećih u regionu.
Konvertibilne marke - Foto: RTRS
Konvertibilne markeFoto: RTRS

Prvi put premašio je BDP po glavi stanovnika u Federaciji BiH. 994 KM je prosječna neto plata, najveća u Republici Srpskoj do sada.

Povećanje plata i podrška privredi za vrijeme pandemije dali su rezultate, a privrednici i ekonomisti ističu da sa navedenim mjerama Vlada treba da nastavi i u narednom periodu.

Isplata poreza i doprinosa za vrijeme obustave rada, isplata plata radnicima, odgođeno plaćanje kredita, podrška poslodavcima i podizanje stope neoporezivog dijela plate - sve su ovo mjere Vlade Republike Srpske u proteklom periodu kada je budžet bio jedini oslonac za privredu. Mjere su dale rezultate. Analizirajući BDP Republike Srpske i Federacije BiH u prošloj godini možemo konstatovati da je najveći udar privreda doživjela u prvom kvartalu. Do kraja 2020. Republika Srpska konsolidovala je stanje da bi u ovu godinu ušla stabilnija.

- Na pola godine kako budu pokazivali podaci moje lično mišljenje je da će BDP per kapita u Republici Srpskoj biti prvi put veći nego u Federaciji BiH. Taj intenzitet rasta treba održati, rast treba da bude održiv a da se mi u BiH takmičimo ko može bolje i ko može više. Fokus mjera treba da bude na porodici i treba da bude na realciji Vlada i privreda i na taj način možemo očekivati intenzivniji rast - rekao je ekonomista Saša Stevanović.

Intenzivniji rast ostvaren je i zbog povećanje lične potrošnje, ali i zaposlenosti. Rastao je i profit poslovne zajednice koji je u plusu 23 procenta. Iz Unije udruženja poslodavaca ističu da su brojne mjere dale rezultate kojom su očuvana radna mjesta i naglašavaju da je potreban plan za najavljenu inflaciju.

- Smanjenje oporezivanja rada i podrška tehnološkom oporavku. Imamo dovoljno dobrih dokaza da je to pravi put za bolje stanje. Što se tiče inflacije, inflacija je neminovna. Јedini način za sprečavanje inflacije je rast plata - naveo je Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Samo značajnije ulaganje u tehnologiju može da doprinese boljim ekonomskim pokazateljima, pa bi s tim u vezi trebalo naći balans kada je riječ o podizanju plata i produktivnosti proizvodnje. Kada je riječ o platama realizovana je ideja o prosjeku od 500 evra. Rastao je i izvoz, tako da je u ovoj godini premašio za 12 odsto rekordnu 2019. godinu.

- Ove godine imamo prosječnu neto platu u visini od 994 konvertibilne marke što je najveća prosječna neto plata u Republici Srpskoj do sada. Onda možemo reći da idemo u dobrom pravcu i da je oporavak privrede sigurno nešto što očekujemo i u drugoj polovini ove godine - smatra Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske.

Pero Ćorić predsjednik Privredne komore Republike Srpske naveo je da je veoma bitno da ima pozitivnog pomaka i u rastu izvoza koji je veoma bitan.

- To je posljedica uglavnom oporavka tržišta na koja Republika Srpska najviše izvozi i ima najveću spoljnotrgovinsku razmjenu - dodao je on.

Da bi Srpska odgovorila izazovima, važan je dogovor Vlade, privrednika i sindikata.

- Prošle godine je 130 miliona maraka bila direktna podrška privredi, očuvanju radnih mjesta i plaćanju doprinosa. To se manifestovalo da je ove godine oko 300 miliona maraka samo za prvih pola godine prikupljeno više prihoda nego prethodne - naveo je Stevanović. 

Prošle godine zabilježen je pad BDP i to za minus 2,8 odsto. Međutim, na kraju ove godine očekuje se rast bruto domaćeg proizvoda od četiri do 4,5 odsto.

U septembru bi zbog povećanja prihoda većih od planiranih trebalo da bude usvojen i rebalans budžeta.