latinica  ћирилица
28/07/2021 |  21:09 ⇒ 22:05 | Autor: sputniknews.com

Nijemci zainteresovani za ulcinjsku Solanu

Crna Gora i Njemačka uskoro bi mogle da zaključe ugovor o unapređenju poslovne saradnje u oblasti održivosti prirodnih potencijala.
Ulcinj-Solana (Foto: Savo Prelević) -
Ulcinj-Solana (Foto: Savo Prelević)

Ugovor bi bio usko vezan za ulcinjsku Solanu i ulaganje u obnovu proizvodnje soli i očuvanje ekološkog rizorta.

To proizilazi iz izvještaja Komisije za procjenu tržišne vrijednosti imovine, u koji su uvid imale Vijesti. Izvještaj Komisije prethodio je jednoglasnoj odluci Savjeta za privatizaciju prošle sedmice da imovina bivše fabrike soli, na skoro 15 miliona kvadrata, ostaje u državnoj svojini.

U dokumentu se navodi da je sekretarka Komisije Snježana Pavićević, krajem aprila imala sastanak sa ambasadorom Njemačke u Podgorici Robertom Veberom, koji je tada pokazao veliku zainteresovanost svoje zemlje za rješavanje problema Solane.

Veber je, piše u izvještaju, poručio da je rješavanje imovinsko-pravnog statusa preduzeća od krucijalnog značaja za veliku finansiju podršku koju Njemačka želi da uloži u pokretanje proizvodnje i unapređenje ekološkog rizorta.

U tekstu se podsjeća da je 2001-2002. sprovedena masovna vaučerska privatizacija Solane, i da su tri najveća vlasnika kapitala tada postali Fond PIO sa 26,86 odsto, Eurofond sa 20,39 odsto i Fond Moneta sa 11,04 odsto. 
 
Stečaj u Solanu je uveden 2005. godine u momentu kada je Eurofond posjedovao 33,87 odsto kapitala, pri čemu je do 2008. godine, putem emisija za dokapitalizaciju, povećao vlasnički udio na 70 procenata.

Prodaja stečajne mase, prema izvještaju Komisije, pokušana je bezuspješno 15 puta, prvi put 2012. godine. Prilikom oglašavanja petnaestog postupka za prodaju stečajne mase javnim nadmetanjem, u martu 2019. godine, imovina preduzeća je procijenjena na 132,191 milion evra. Kao i na svim prethodnim licitacijama nije se pojavio zainteresovani kupac zbog neriješenog imovinsko-pravnog statusa preduzeća.

Na osnovu prometovanih cijena akcija od osnivanja preduzeća do danas, tvrdi Komisija, proizilazi da 14,5 miliona kvadrata zemljišta ne ulazi u kapital preduzeća, već predstavlja državnu svojinu. Dodaje se "da je i na današnji dan u listu nepokretnosti KO Ulcinjsko polje, upisano kao osnov prava korišćenje, a ne vlasništvo u korist Solane".
 
- Dakle u Upravi za nekretnine nikad nije sproveden upis svojine - tvrde u Komisiji.
 
Rukovodstvo Euroinvesta, koji upravlja Eurofondom, reklo je Vijestima da nije tačno da zemljište Solane nije bilo uključeno u proces vaučerske privatizacije i najavili su tužbu protiv države.