latinica  ћирилица
29/07/2021 |  09:12 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Odgođena sjednica - Turkovićeva zatražila odgovornost, Košarac odgovorio (VIDEO)

Sjednica Savjeta ministara koja je bila zakazana za danas, odgođena je po nalogu predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije.
Sjednica Savjeta ministara - Foto: RTRS
Sjednica Savjeta ministaraFoto: RTRS

Nakon ove odluke oglasila se ministarka inostranih poslova Bisera Turković navodeći da će oni koji, kako kaže, blokiraju rad institucija snositi posljedice. A jedna od njih bi, po Turkovićevom tumačenju, mogla biti i otkaz.

- Ili ćemo raditi i za to biti plaćeni ili ćemo odsustvovati zbog političkog bojkota, te onda nećemo biti plaćeni sa mogućnošću da konsekventno dužini odsustvovanja izgubimo posao - navela je Turkovićeva.

Nije dugo čekala na odgovor srpskih ministara. Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac kaže da je Turkovićeva posljednja u BiH koja ima pravo da govori o nedolasku na posao i poštovanju zakona u ovoj zemlji.

Turkovićeva se, kaže, na sjednicama Savjeta ministara pojavljuje samo kada dobije nalog svog šefa Bakira Izetbegovića,  lidera SDA. Njene prijetnje otkazima, Košarac naziva praznom pričom.

- Trebala bi da se informiše o tome kako se biraju i smjenjuju ministri u Savjetu ministara, jer ministri i zamjenicim ministara iz Republike Srpske za svoj rad odgovaraju onima koji su nas izabrali, institucijama i građannima Republike Srpske - poručio je Košarac.

Za član kolegijuma Doma naroda Dragana Čovića veći problem za BiH su institucije koje najmanje dvije godine ne donose nikakve odluke. Odgovarajući na novinarsko pitanje, Čović je rekao da nisu Srbi jedino odgovorni što danas nije održana sjednica Savjeta ministara.

- Kada neko pokušava graditi institucije za sebe, svoju stranku pa čak za svoju porodicu, dešava se ono što je sadašnjica BiH - kaže Čović.

Komentarišući nametnutu odluku visokog predstavnika Valentina Incka, Čović kaže da je Incko došao kao prijatelj, a odlazi kao neko ko je unazadio sve projekte u BiH.

I za zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Nebojšu Radmanovića Inckova odluka razlog je zastoja BiH.

- Danas su potpuno oprečni stavovi - svi iz Reublike Srpske mislimo da treba izbrisati ovo što je Incko uradio, a iz Federacije ne da ne misle tako, već da to treba još pojačavati. To su toliko različita razmišljanja da ne vode BiH nigdje. Ako bude prijedloga, energiju treba usmjeriti na dogovor - smatra Radmanović.

A za dogovor, kao i do sada ni Turkovićevoj ni Izetbegoviću nije bila dovoljna pružena ruka dva naroda.