latinica  ћирилица
29/07/2021 |  12:30 | Autor: SRNA

Odbijen pristup non-pejperu o promjeni granica na Balkanu

Savjet Evrope definitivno je odbio zahtjev za pristup dokumentu koji se odnosi na navodni "slovenački non-pejper o promjeni granica na zapadnom Balkanu".

- Traženi dokument obrađuje vrlo osjetljivu temu, a njegovo objavljivanje imalo bi jasan i direktan uticaj na odnose EU sa susjedstvom, potkopavajući time javni interes za međunarodne odnose - potvrdili su iz Evropskog savjeta austrijskoj agenciji APA.

Početkom juna austrijsko vijeće potvrdilo je agenciji APA da postoji dokument vezan uz navodni slovenački non-pejper o promjeni granica na zapadnom Balkanu.

Međutim, nakon što su ispitali slučaj, odlučili su da ne odobre pristup dokumentu, jer slučaj potpada pod izuzetke Direktive, prema kojoj institucije mogu da odbiju pristup dokumentima čije bi objavljivanje "ugrozilo javni interes, posebno međunarodnih odnosa", navodi N1.

Navodni slovenački non-pejper podigao je veliku prašinu sredinom aprila i na zapadnom Balkanu i u Sloveniji, jer se njima predlagala promjena granica na zapadnom Balkanu ili "završetak raspada Јugoslavije".