latinica  ћирилица
29/07/2021 |  13:55 | Autor: SRNA

Nova Varoš: Više nema otvorenog plamena, helikopteri bacili 41 tonu vode

Pripadnici Sektora za vanredne situacije i Helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Srbije uspjeli su danas da presijeku zapadnu stranu požara koji je zahvatio borovu šumu kod Nove Varoši u Zlatiborskom okrugu i, za sada, više nema otvorenog plamena.
Helikopter MUP-a Srbije (Foto: mupsrbije) - Foto: Instagram
Helikopter MUP-a Srbije (Foto: mupsrbije)Foto: Instagram

U gašenju požara angažovan je 81 vatrogasac, 33 vozila, kao i četiri helikoptera, koja su tokom prijepodneva u 32 naleta izbacili oko 41 tonu vode, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

Zamjenik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice i civilnu zaštitu Vlado Plemić istakao je da situacija sa požarom u najvećoj mjeri zavisi od meteoroloških uslova, ali da očekuje da neće doći do pogoršanja situacije.

On je dodao da nema više otvorenog plamena, ali se u popodnevnim časovima može očekivati da dođe do "krunskog požara", zbog čega su vatrogasci razmješteni na tačkama koje su potencijalno opasne.

Vatrogasci iz Nove Varoši, Prijepolja, Užica, Čačka, Kragujevca, Kraljeva, Novog Pazara, Јagodine, Kruševca, Beograda, Valjeva, Novog Sada i Prokuplja angažovali su sve kapacitete kako bi se izborili sa vatrenom stihijom na izuzetno nepristupačnom terenu i uz otežavajuće vremenske prilike.

Prije tri dana je u blizini mjesta Negbine kod Nove Varoši izbio požar koji je zahvatio oko 150 hektara četinarske šume.