latinica  ћирилица
29/07/2021 |  17:06 ⇒ 17:59 | Autor: SRNA

Trivić: Rast BDP-a pokazuje da su mjere Vlade dale rezultat

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić ocijenio je da podaci o rastu BDP-a u Srpskoj pokazuju da su takav rezultat dale mjere pomoći Vlade privredi kroz različita rasterećenja ili povećanja neoporezivog djela plate ili podršku tehnološkom razvoju.
Saša Trivić - Foto: SRNA
Saša TrivićFoto: SRNA

Trivić je istakao da neke interne analize Unije udruženja poslodavaca pokazuju da će se vjerovatno dogoditi da će BDP po glavi stanovnika prvi put preći BDP koji ima FBiH koja će imati pad BDP-a.

- To pokazuje da mjere Vlade Republike Srpske u pandemiji virusa korona i snalažljivost poslodavaca u Srpskoj dovode do dobrih efekata - rekao je Trivić Srni.

Trivić očekuje da će budžetski prihodi Republike Srpske u odnosu na planirane biti veći za 20 odsto, što bi bio istorijski rezultat.

On je izrazio zadovoljstvo da se dokazalo da funkcionišu neki od prijedloga Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske i dogovora sa Vladom Srpske.

- Privreda u Republici Srpskoj ima sve veći broj zaposlenih, plate i izvoz rastu, pokrivenost uvoza izvozom raste i to na kraju proizvodi pozitivne efekte na budžet Republike Srpske - ocijenio je Trivić.

Posljednji podaci o makroekonomskim kretanjima Republike Srpske, koje je izradio Republički zavod za statistiku, veoma su povoljni i pokazuju da BDP u prvom kvartalu ove godine ima stopu rasta od 2,3 odsto u odnosu na isti period lani, rekla je pomoćnik ministra finansija Јelena Popović.

Ona je konstatovala da je rast BDP-a najveći u regionu, navodeći da je u Srbiji taj rast od 1,7 odsto, u Sloveniji 1,6 odsto, dok su Hrvatska i Crna Gora imale pad BDP-a od 0,7 odsto i 6,4 odsto.