latinica  ћирилица
29/07/2021 |  17:13 ⇒ 18:44 | Autor: SRNA

Đorić: Rast BDP-a dobar znak

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Đorić rekao je da je dobar znak da je u Republici Srpskoj došlo do povećanja BDP-a.
Pero Ćorić - Foto: SRNA
Pero ĆorićFoto: SRNA

Ćorić ističe da je dobro da je došlo do povećanja BDP-a u odnosu na 2020. godinu, ali da se prava slika može steći tek na kraju godine.

Ako bi se rast BDP-a u Srpskoj poredio sa nekom drugom godinom koja je bila stabilna, na primjer 2018, kaže Ćorić, onda bi se došlo do realnog osnova koliko vrijedi to povećanje s obzirom da je i 2019. pokazivala slabije rezultate u odnosu na 2018. godinu.

Posljednji podaci o makroekonomskim kretanjima Republike Srpske, koje je izradio Republički zavod za statistiku, veoma su povoljni i pokazuju da BDP u prvom kvartalu ove godine ima stopu rasta od 2,3 odsto u odnosu na isti period lani, rekla je ranije pomoćnik ministra Finansija Јelena Popović.

Ona je konstatovala da je rast BDP-a najveći u regionu, navodeći da je u Srbiji taj rast od 1,7 odsto, u Sloveniji 1,6 odsto, dok su Hrvatska i Crna Gora imale pad BDP-a od 0,7 odsto i 6,4 odsto.