latinica  ћирилица
29/07/2021 |  17:23 ⇒ 17:55 | Autor: RTRS

Bencun: Nametnuti sistemi su se uvijek urušavali

Siniša Bencun, ambasador BiH pri OEBS-u i UN-u u Beču, rekao je da je OEBS odigrao ključnu ulogu u provođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH u ranim godinama nakon sukoba.
Siniša Brecun (Foto: infobijeljina.com) -
Siniša Brecun (Foto: infobijeljina.com)

U intervjuu za portal Info Bijeljina, Bencun naglašava da danas, izgradnjom domaćih institucija, taj mandat nema izvršni nego savjetodavni karakter.

On pritom ističe potrebu potpuno neutralne pozicije OEBS-a i drugih međunarodnih aktera u BiH u pogledu provođenja bilo kakvih reformi koje zadiru u Dejtonski mirovni sporazum.

Bencun objašnjava da su izabrani predstavnici jedini mjerodavni za konsenzualni dogovor oko ustavnih i svih drugih reformi.

Brecun kaže da je OEBS odigrao ključnu ulogu u provođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH u ranim godinama nakon rata.

- Njegov mandat bio je podijeljen u tri domena: slobodni i pošteni izbori, nadzor nad poštivanjem ljudskih prava, i vođenje pregovora u vezi sa kontrolom naoružanja, razoružanjem i mjerama za izgradnju povjerenja. Na primjer u godinama prije formiranja izborne komisije u BiH, OEBS nije samo posmatrao, nego u stvari provodio izbore u BiH. Danas izgradnjom domaćih institucija taj mandat nema izvršni nego savjetodavni karakter, iako smo nerijetko bili svjedoci da rukovodeće osobe u međunarodnim organizacijama bivaju uvučene u lokalne političke zamke svrstavajući se na neku od strana u BiH, što svakako nije dobro za izgradnju povjerenja - rekao je on.

Brecun dodaje da i nakon brojnih postkonfliktnih reformi i danas neki akteri osporavaju dejtonsko ustavno uređenje sa dvjema poddržavnim jedinicama, Republikom Srpskom i Federacijom BiH, te tri ravnopravna naroda - Srbima, Bošnjacima i Hrvatima.

- U isto vrijeme zaboravljaju da je prije 26 godina napravljen složen i težak kompromis koji nije samo okončao rat, već je donio i stabilan mir. Ovo sve govorim da bih istakao potrebu potpuno neutralne pozicije OEBS-a i drugih međunarodnih aktera u BiH u pogledu provođenja bilo kakvih reformi koje zadiru u Dejtonski mirovni sporazum. Izabrani predstavnici jedini su mjerodavni za konsenzualni dogovor oko ustavnih i svih drugih reformi. Istorija nas uči da je izgradnja države uglavnom rezultat internog procesa i dogovora koji mora imati domaći fundament. Nametnuti sistemi i odluke su se uvijek, prije ili kasnije, urušavale ili bivale kamen spoticanja za ekonomski i svaki drugi napredak - kaže Brecun.

On ističe da je Austrija saveznik svih zemalja zapadnog Balkana u procesu evrointegracija.

- Svjedoči tome i posljednje okupljanje regionalnih lidera na poziv kancelara Sebastijana Kurca. Utiču na takav stav naravno i ekonomski i geostrateški interesi, a istorijsko nasljeđe koje imamo sa tom zemljom trebalo bi biti od pomoći za bolje razumijevanje specifičnosti BiH u procesu pridruživanja, te nužnosti očuvanja balansa između etnocentričnog i građanskog principa koji su u srži ustavnog i političkog sistema BiH. Govorim ovo iz razloga što se nerijetko nameću zahtjevi za primarno političke a ne samo tehničke reforme u procesu pristupanja EU, a Austrija kao dobar poznavalac istorijskog i svakog drugog konteksta naših prostora mogla bi afirmativno uticati na veći nivo političke fleksibilnosti nekih drugih zemalja, i manji stepen uslovljavanja raznih vrsta - ističe Brecun u intervju za portal Info Bijeljina.

Brecun smatra da će najveći dio posla, ipak, biti na domaćim institucijama. Naglašava da proces reformi na evropskom putu suštinski nije bitan samo za pristupanje Uniji, već je bitan interno za ekonomski i svaki drugi razvoj, bez obzira na članstvo.