latinica  ћирилица
29/07/2021 |  17:32 | Autor: SRNA

Majkić: Turkovićeva ne dolazi na sjednice, a drugima drži slovo

Ministarka inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković je posljednja osoba koja je pozvana da nekome drži slovo šta i kako da radi, budući da joj ne pada na pamet da se odaziva na sjednice parlamenta BiH, izjavila je Srni delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić.
Dušanka Majkić - Foto: SRNA
Dušanka MajkićFoto: SRNA

- Zanemaruje Turkovićeva da prilagodi politiku koja uvažava prava sva tri konstitutivna naroda, a ne samo jednog – bošnjačkog, jer ona nije ministar inostranih poslova jednog naroda - istakla je Majkićeva.

Majkićeva je navela kako je poznato da je Turkovićeva, ministar koji je samo jednom došao na sjednicu parlamenta i to zajedničku sjednicu oba doma.

Turkovićeva, dodala je Majkićeva, ne brine za parlament, te je naglasila da nije pomogla ni njena javna urgencija kod Bakira Izetbegovića, predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH i šefa Bisere Turković, da izvrši obaveze prema parlamentu.

- Dakle, radi se o ličnosti koja ne drži do najvišeg zakonodavnog organa. Turkovićeva ne drži ni do Predsjedništva BiH koje je nadležno za spoljnu politiku. Njen zadatak je isključivo da ispoštuje odluke vlastite stranke, ma kakvi ti nalozi bili - rekla je Majkićeva.

Majkićeva smatra da će Turkovićeva izvršiti na šta joj naložio SDA, te da se po njenom ponašanju vidi i kakva je BiH i kakvom je vide Bošnjaci.

- To je BiH u kojoj nema mjesta za druga dva naroda. Ministri poput Bisere Turković nemaju pravo nikome držati slovo, nikome govoriti šta treba da uradi. Oni su pokazali šta mogu, dokle mogu i kakve su im namjere - ocijenila je Majkićeva.

Ona je rekla da izjave Turkovićeve nikada ne ostavljaju ravnodušnom političku scenu u BiH. "Svako malo dogodi se skandal, ali gotovo nikad se ne dogodi nešto dobro što je uradila u okviru svoje nadležnosti", ocijenila je Majkićeva.

Prema njenim riječima, svima je poznato katastrofalno stanje u Ministarstvu inostranih poslova u Savjetu ministara.

- Iako je u ferbruaru ove godine usvojena moja inicijativa koja nalaže Turkovićevoj da sačini odgovarajući materijal koji bi poslužio da se vodi rasprava na sjednici Doma naroda – već četiri mjeseca je prošlo, materijala još nema i očito je da ona nema ni namjeru da ga sačini - konstatovala je Majkićeva.

Ona je zaključila da Turkovićevoj ne pada na pamet vlastita dužnost, obaveza i odgovornost da poslove koji su joj u opisu izvršava savjesno i na vrijeme, da se odaziva na sjednice parlamenta BiH.