latinica  ћирилица
29/07/2021 |  19:39 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Nametnuti zakon guši slobodu govora (VIDEO)

Zbog izmjena Zakona koje je nametnuo visoki predstavnik Valentin Incko, Tužilaštvo BiH već je zaprimilo nekoliko prijava, među kojim je i prijava protiv novinara naše medijske kuće Branimira Đuričića. Novinari i pravni stručnjaci iz Republike Srpske i Srbije poručuju da se nametnutim zakonom guši sloboda govora.
Novinari  (ilustracija/N1) -
Novinari (ilustracija/N1)

U danu kada su na snagu stupile sporne i nametnute odluke visokog predstavnika Valentina Incka predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Ćamil Duraković poslao je prvu prijavu u Tužilaštvo BiH. Duraković je spornim ocijenio tvit novinara Radio-televizije Republike Srpske Branimira Đuričića koji je iznio neslaganje sa izmjenama Krivičnog zakona.

- Kao predstavnik Udruženja novinara Republike Srpske, politikolog i novinar smatram da imam pravo da preispitam sve sudske odluke i da apsolutno ne mogu da ostanem nijem na pokušaj nametanja zakona i uskraćivanja slobode mišljenja - kaže Đuričić.

Visoki predstavnik u ostavci Valentin Incko, koji BiH napušta za dva dana, predvidio je i zatvorske kazne za nepoštovaoce njegove odluke. Bošnjački politički predstavnici pozdravili su potez Incka, a Tužilaštvo BiH već je otvorilo nekoliko predmeta po prijavi građana.

- Oni bi kaznili sve Srbe. Јednog dana vjerovatno je rješenje da se mi sami svi prijavimo, svih nas milion i nešto pa da vidim šta će onda uraditi. Јa sam to sinoć uradio da me ne bi prijavljivali muslimani - rekao je danas srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Na nametnuti Zakon, ali i krivičnu prijavu protiv novinara RTRS- ostala su nijema bh. novinarska udruženja koja su se ranije zdušno zalagala za slobodu misli.

Predsjednik Udruženja novinara Republike Srpske Danijel Simić poručuje da je slučaj novinara javnog servisa pokazao da je širenje straha i cilj nametnutog zakona.

- Branimir Đuričić je izabran zato što je s jedne strane novinar i urednik Radio-televizije Republike Srpske, a s druge strane zato što je funkcioner unutar Udruženja novinara Republike Srpske tako da se zgodno "namjestio" za tu ulogu u kojoj oni pokušavaju tuženjem poznatih osoba i uglednih novinara da preplaše ostatak javnosti i da na taj način postignu efekat koji su željeli postići nametanjem zakona - ističe Simić.

Prijava podnesena protiv Đuričića obesmisliće nametnuti zakon - poručuju predstavnici Udruženja novinara Srbije.

Sloboda govora ne može biti ugrožena i ugašena. Nametnuta odluka visokog predstavnika predstavlja udar na demokratiju u izvornom obliku, poručuju novinari.

- Ako se ovakva tvrdnja kakva je Branimirova može proglasiti krivičnim djelom onda je to Zakon protiv kojeg se mora boriti svim sredstvima. To je stvarno zabrana elementarne slobode govora. Dužnost je novinara da u takvoj situaciji testira namjere zakonodavca i da sebe ponudi kao primjer na kojem će se utvrđivati postoji li još uvijek sloboda govora u BiH ili ne postoji - kaže Ljiljana Smajlović, član Udruženja novinara Srbije.

Nino Brajović, generalni sekretar Udruženja novinara Srbije, ponavlja da svako, a posebano novinar, ima pravo na slobodu govora i mišljenja, te preispitivanje odluka, pa makar i sudskih.

-Mislim da je ova izmjena Krivičnog zakona Pandorina kutija koja stvara opasnost da ljudima bude ugroženo pravo da promišljaju i kritikuju - kaže Brajović.

Pravnici ističu da je nametnuta odluka visokog predstavnika u suprotnosti sa Ustavom BiH ali i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Pravo na slobodu govora daje i član 19. Opšte deklaracije o ljudskim pravima. Riječ je o načelima i dokumentu usvojenim prije 73 godine.