latinica  ћирилица
29/07/2021 |  21:17 | Autor: SRNA

Zbog ekstremne temperature crveno upozorenje za jug i jugoistok

Crveni meteoalarm sutra će biti upaljen za područja Foče, Višegrada, Trebinja i Mostara zbog ekstremno visoke temperature vazduha koja će biti i do 41 stepen Celzijusov.
Velike vrućine (foto:N. MIHAJLOVIĆ / RAS SRBIJA) -
Velike vrućine (foto:N. MIHAJLOVIĆ / RAS SRBIJA)

Temperatura vazduha na području Trebinja i Mostara tokom dana će se kretati između 38 i 41 stepen Celzijusov, objavljeno je na stranici Meteoalarma.

Uz rijeku Drinu, na širem području Foče i Višegrada, predviđa se topla noć, a preko dana veoma vruće uz temperaturu od 38 do 40. Manje vruće biće na planina, ali se i tamo očekuju oko 32 stepena.

Za ostala područja Republike Srpske i Federacije BiH sutra je upaljeno narandžasto upozorenje.

Topla noć očekuje područje uz rijeke Unu, Sanu, Savu, preko Posavine do Semberije, kao i područje Banjaluke, a vruće će biti i preko dana sa temperaturom od 35 do 38 stepeni Celzijusovih, lokalno i više.

Na području Bihaća i Tuzle temperatura vazduha biće između 35 i 37, Sarajeva između 36 i 38, a na području Livna do 35 stepeni.

Crveni meteoalarm podrazumijeva veoma opasno vrijeme i naročito opasne vremenske pojave, takvog intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbjednost ljudi i životinja.

Narandžasti meteoalarm ukazuje na opasno vrijeme jer su prognozirane neuobičajene vremenske prilike.