latinica  ћирилица
30/07/2021 |  08:13 ⇒ 08:20 | Autor: SRNA

Počeo 21. džez festival na Zelenkovcu

Internacionalni džez festival na Zelenkovcu kod Mrkonjić Grada, koji je jedinstven i prepoznatljiv po izuzetno prirodnom ambijentu, izboru izvođača, načinu organizovanja i svojoj održivosti, počeo je nastupom bendova "Đelić/Marjanović/Strićević trio" iz Beograda i "Alt begs" /Alt bags/ iz Novog Sada.
Zelenkovac - Foto: RTRS
ZelenkovacFoto: RTRS

Organizator Boro Јanković rekao je sinoć novinarima da je festival od opšteg interesa i da je značajan za cijeli region, jer ga predstavlja i promoviše.

- Imaćemo četiri dana dobre muzike, zabave i uživanja u prirodi. Odabrali smo dobre i kvalitetne muzičare, a ovo je jedini festival u BiH koji se organizuje u ovakvom prirodnom ambijentu - istakao je Јanković.

Predsjednik Skupštine opštine Mrkonjić Grad Stevica Eremija, koji je zvanično otvorio festival, rekao je da je opština prepoznala značaj ove manifestacije, a vjeruje da će je i ubuduće podržavati.

Muzički urednik DŽez festivala Dragan Vuković naglasio je da je program baziran na mladim muzičarima koji, uglavnom, dolaze iz regiona.

- U subotu ćemo organizovati i muzičku radionicu za mlade, a cilj je da se oni upoznaju o udaraljkama, da shvate kakav je njihov smisao i kako se koriste u džezu, muzici - objasnio je Vuković.

Stanislav Čeman iz "Alt begsa" rekao je da su oduševljeni prirodnim ljepotama Zelenkovca.

- Prvi put smo ovde i euforični smo. Tu je miris prirode, svež vazduh, zvuk potoka... Svuda su zvuci koji gode i inspirišu. Mi sviramo kombinaciju raznih žanrova i dve godine radimo zajedno - rekao je Čeman.

I Vukašin Đelić iz benda "Đelić/Marjanović/Strićević trio" iz Beograda je oduševljen prirodom na Zelenkovcu i kaže da se muzika, džez uklapa u okruženje.

Večeras, drugog dana festivala, predstaviće se Franolik Ćulap Gabrić iz Zagreba, Antuan Sondi Handri iz Tuzle i "DŽel al aksju" /Јall aux yeyx/ iz Bihaća.

Sutra će nastupiti bendovi, "Gerecki" iz Novog Sada, Kvintet "?" iz Beograda, "Lesandram džez trio" /Lesandrum jazz trio/ iz Topole i "Ruf džablan rira" /Reuf Јablan Reera/ iz Beča.

Festival će biti završen u nedjelju, 1. avgusta, nastupima "Kajtez i banda" /Kajtez and the gang/ iz Banjaluke i "Lijepi duo" /Beauty duo/ iz Prijedora.

Pokrovitelj 21. DŽez festivala je opština Mrkonjić Grad.