latinica  ћирилица
30/07/2021 |  08:45 ⇒ 20:03 | Autor: SRNA

Veliki pomor ribe u Hrvatskoj (FOTO)

Veliki pomor ribe dogodio se na rijeci Karašica kod Donjeg Miholjca u Hrvatskoj na dužini od 35 kilometara, a ribolovna udruženja i ribočuvari naglašavaju da je riječ o neviđenom ekocidu i tonama otrovane ribe.
Pomor ribe u Hrvatskoj (Foto: Snježana Fridl) -
Pomor ribe u Hrvatskoj (Foto: Snježana Fridl)

Na terenu su policija i veterinarske službe državnog inspektorata koje uzimaju uzorke vode i ribe, objavio je RTL.

Pretpostavlja se da je zatrovana voda u Karašicu stigla iz kanala Putna, a kako je u taj kanal ušla biće utvrđeno nakon istrage i analize uzoraka.

Šef ribolovnog područja Donji Miholjac Željko Macanić smatra da je riječ o ekocidu neslućenih razmjera.

- Јuče je na potezu od stotinjak metara izvučeno više od 100 kilograma uginule ribe. Štuka, grgeč, takozvani bandar, crvenperka, deverika... Uglavnom, sve je uginulo - rekao je Macanić.

Pomor ribe u Hrvatskoj (Foto: Snježana Fridl)

Ekocid predstavlja djelovanje ili proces koji kao rezultat ima naglu ili dramatičnu promjenu prirodne okoline na nekom području, koja za sobom nosi narušavanje ekološke ravnoteže u obliku naglog izumiranja ili migracije većeg dijela flore i faune.

U užem smislu, pod ekocidom se podrazumijevaju procesi koji su posljedica ljudske aktivnosti, prije svega kroz katastrofalno zagađenje, neadekvatno i neumjereno korištenje prirodnih resursa ili njihovo namjerno uništavanje tokom rata.