latinica  ћирилица
30/07/2021 |  09:12 | Autor: SRNA

Šehovac: Za Srebrenicu i Sarajevo Srbima 1.000 godina robije, a Bošnjacima 25

Za zločine nad Bošnjacima Sarajeva i Srebrenice Srbi su osuđeni na oko 1.000 godina zatvora i osam doživotnih robija, a za zločine nad Srbima Sarajeva i Srebrenice Bošnjaci su dobili oko 25 godina robije, ukazao je predsjednik Udruženja "Istina i pravda" Dušan Šehovac.
Dušan Šehovac - Foto: SRNA
Dušan ŠehovacFoto: SRNA

Više od 700 godina zatvora, istakao je on, presuđeno je Srbima za Srebrenicu, a za zločine počinjene nad Srbima u ovoj regiji niko nije pravosnažno osuđen.

Šehovac je rekao za "Glas Srpske" da su za ratne zločine počinjene u i oko Sarajeva Srbi osuđeni na 241 godinu, a Bošnjaci na 24,5 godina.

Prednegiranje je, upozorio je on, udruženi zločinački poduhvat kojim su međunarodna zajednica i Bošnjaci stvorili i održavaju narativ da su Bošnjaci jedine žrtve građanskog Odbrambeno-otadžbinskog rata u BiH 1992-1995. godine, a da su Srbi ratni zločinci.

Prema njegovim riječima, dugogodišnje permanentno iznošenje laži o Srbima, diskriminacija i dvostruki aršini na međunarodnim i domaćim sudovima i odluka visokog predstavnika Valentina Incka o "zabrani negiranja genocida" su nastavak višedecenijske demonizacije i satanizacije Srba.

Najočitiji pokazatelj diskriminacije i dvostrukih aršina na sudovima su, naveo je on, podaci o godinama robije koje su za ratne zločine dobili Srbi i Bošnjaci.

Šehovac je zaključio da ovakvim ponašanjem, medijskom satanizacijom i demonizacijom Srba, korišćenjem dvostrukih aršina i diskriminacijom na područjima istine i pravde, a posebno ljudskih prava i sloboda svijet, međunarodna zajednica i BiH, a posebno Incko nanijeli su i nanose veliku štetu Srbima, jer ih pretvaraju u građane drugog reda, oduzimajući im garantovana ljudska prava i slobode.