latinica  ћирилица
30/07/2021 |  11:44 | Autor: SRNA

"Bošnjaci da odluče s kim će razgovarati - sa Srbima i Hrvatima ili sa strancima"

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara i visoki funkcioner SNSD-a Staša Košarac ocijenio je da se Srbi i Hrvati, kao dva od tri konstitutivna naroda u BiH, snažno protive nametanju zakona i odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

- Očigledno je da Srbi i Hrvati generalno nisu zadovoljni ovakvom BiH, u kojoj Bošnjaci, uz punu podršku dijela međunarodne zajednice, žele da uspostave dominaciju i nametnu svoje mišljenje i stavove o svim spornim pitanjima. Istovremeno, predstavnici dijela međunarodne zajednice, svojim nametnutim odlukama u korist Bošnjaka stvaraju dodatni haos u zemlji i ohrabruju Bakira Izetbegovića u nastojanju da ispuni ciljeve koje njegov otac nije postigao izazivanjem rata u BiH - upozorio je Košarac komentarišući stavove Bakira Izetbegovića iznesene u sarajevskim medijima.

Prema riječima Košarca, Bakir Izetbegović i drugi politički predstavnici bošnjačkog naroda treba da donesu odluku s kim će razgovarati o budućnosti BiH - sa Srbima i Hrvatima ili sa strancima koji ovdje provode svoje interese, ponašajući se po principu što gore, to bolje.

- Ako se i dalje bude oslanjao isključivo na podršku stranaca i odbacivao stavove i interese druga dva konstitutivna naroda, ova i ovakva zemlja nema nikakvu budućnost - poručio je Košarac.

On je dodao da je do svog kraja došao koncept građen prethodne tri decenije, po kome su svi drugi, osim Bošnjaka, proglašavani pobunjenicima, agresorima i zločincima.

- Nametanjem Inckovog zakona došlo je do drastičnog gušenja slobode govora i mišljenja, a otvoren je lov na Srbe i sve druge koji misle i govore drugačije u odnosu na pomenuti bošnjački politički koncept. Ovo je trenutak kada se to više ne može trpjeti, tačka nakon koje se teško stečena sloboda i nezavisnost Srba i Republike Srpske gubi ili trajno dobija. Uvjeren sam da Srbi i Republika Srpska neće izgubiti, pogotovo ako sačuvamo jedinstvo i odlučnost da djelujemo zajedno u institucijama Republike Srpske - zaključio je Košarac.