latinica  ћирилица
30/07/2021 |  12:23 ⇒ 17:15 | Autor: RTRS

U toku posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske

U Banjaluci je u toku posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na čijem dnevnom redu su prijedlozi zakona o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske i o neprijemnjivanju odluke visokog predstavnika, po hitnom postupku.
NSRS -
NSRS

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da će sjednica trajati dok se ne apsolvira dnevni red, nakon čega će poslanici glasati.

Sjednici prisustvuju srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Republike Srpske Radovan Višković, te predsjednici političkih stranaka.

Oba zakonska rješenja predložili su klubovi poslanika SNSD, SDS, PDP, DEMOS, SP, DNS, US, SPS, NPS i poslaničke grupe NDP.

Vlada Republike Srpske utvrdila je da su Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske i Prijedlog zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH usaglašeni sa Ustavom, pravnim sistemom i Pravilima za izradu zakona i drugih propisa Srpske.

Vlada je na jučerašnjoj posebnoj sjednici utvrdila da se ovi zakonski prijedlozi mogu uputiti u dalju procedure.

Na nedavnom sastanku lidera svih parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Srpskoj dogovoreno je da sjednica parlamenta bude održana u petak i da tada donesu dva zakonska rješenja.

Odlučeno je i da srpski predstavnici od utorka, 27. jula, neće učestvovati u radu na nivou institucija BiH.

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je nadavno podnio ostavku, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca".

Posebna sjednica Narodne skupštine zatvorena je za javnost.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović obratiće se novinarima nakon posebne sjednice parlamenta.