latinica  ћирилица
30/07/2021 |  13:30 ⇒ 13:32 | Autor: SRNA

U Prnjavoru počela peta škola stripa

Peta škola stripa počela je danas u Narodnoj biblioteci u Prnjavoru, a je predvodi Zdravko Knežević, član Udruženja strip crtača i ljubitelja stripa Republike Srpske "Deveta dimenzija".
Prnjavor - Peta škola stripa - Foto: SRNA
Prnjavor - Peta škola stripaFoto: SRNA

Knežević je rekao da mu je osnovni zadatak u okviru Udruženja da održavanjem strip radionica u Prnjavoru, Srpcu i Derventi pronalazi mlade talente koji učestvuju i na festivalima stripa u Laktašima, Banjaluci, Bratuncu, Foči i drugim opštinama i gradovima.

- Gdje god održavamo strip veče ili imamo druženje trudimo se da dovedemo što više mladih ljudi koji su kreativni i zainteresovani za strip. U Prnjavoru smo od 2016. godine, a prošle godine smo održali onlajn radionicu i ti dječiji radovi su objavljeni u strip časopisu "Parabelum" - rekao je Knežević za Srnu.

On je dodao da svake godine vlada veliko interesovanje za radionice u Prnjavoru na kojima učestvuje po dvadesetak mališana.

- Učimo kako nastaje strip, od ideje do štampe. Strip nije samo crtanje, nego kompleksan proces i zato učimo sve od postavljanja scene, pisanja i prilagođavanja scenarija stripu, kadriranja, kostimografije, upis teksta i pripreme za štampu - pojasnio je Knežević.

Knežević je, govoreći o odnosu klasičnog i savremenog stripa, rekao da je kod današnje omladine najpopularnija japanska manga, kao i da djeca danas stripove više prate na internetu, zbog čega je izdavaštvo zakinuto u odnosu na osamdesete godine prošlog vijeka, koje su bile zlatne godine jugoslovenskog stripa.

Kada je riječ o izdavaštvu u Republici Srpskoj, Knežević je istakao da se ono svodi na ekskluzivne primjerke koji se prodaju kolekcionarima, a vrlo malo je jeftinih izdanja koja se prodaju na kioscima.

Lara Lukanović, koja u strip školi učestvuje svih pet godina, koliko se održava u Prnjavoru, rekla je da je strip posebna vrsta umjetnosti u kojoj uživa, a na radionici želi da dodatno usavrši tehniku crtanja.

Među ovogodišnjim polaznicima je i Božidar Vuković, koji takođe na radionicu dolazi već nekoliko puta, a njemu je cilj da poboljša crtanje jer ima mnogo ideja koje bi u vidu strip-crteža volio da stavi na papir.

Vršilac dužnosti direktora Narodne biblioteke u Prnjavoru Dušan Marić izjavio je Srni da je svake godine primijetan sve veći broj mladih koji dolaze na strip-radionicu, a posebno raduje povratak onih koji su ovu vrstu umjetnosti zavoljeli od samog početka.

- Mi smo otvorili svoja vrata svima koji žele da prezentuju svoje radove. To ne mora biti samo pisana riječ, nego bilo koja vrsta umjetnosti - naglasio je Marić.

On je napomenuo da se u Narodnoj biblioteci intenzivno radi na obogaćivanju knjižnog fonda, trenutno je izložena postavka radova članova Udruženja mladih iz Prnjavora, a u narednom periodu planirani su književno veče sa Mihajlom Orlovićem, izložba slika i prezentacija starih zanata.