latinica  ћирилица
30/07/2021 |  16:01 ⇒ 16:15 | Autor: Večernje novosti

Premijera kratkog filma "Oluja" 4. avgusta na društvenim mrežama

Završeno je snimanje kratkog poetskog filma "Oluja" koji je rađen za stihove istoimene pjesme Nikole Rausavljevića, inspirisanom osjećanjima vezanim za zločinačku vojnu operaciju "Oluja" iz 1995. godine, kao i danima poslije nje.
Kratki film "Oluja"  (foto: Zoran Karajić) -
Kratki film "Oluja" (foto: Zoran Karajić)

Film prikazuje čovjeka (u tumačenju Zorana Karajića, prvaka Šabačkog pozorišta), koji je doživio progon za vrijeme zločinačke vojne operacije "Oluja" i koji je poslije toga ostao potpuno sam. Previše gord da umre i previše skrhkan da bi živio na drugi način, spas od samoće traži u radu na polju i živi potpuno otupio na sve što se oko njega dešava.

Film, osim ambijentalnih zvukova i jedne novinarske vijesti koja na početku podsjeća kog datuma je bila "Oluja", prati kazivanje pomenute pjesme uz autorsku muziku.

Kako se navodi, cilj nije da se podstakne mržnja ili obnovi loša krv između dva naroda, već da pokažu os,ećanja jednog običnog čov,eka koji je proživio rat. Nada je da će se (ne)ljudi zapitati: ima li smisla povrijediti drugo ljudsko biće. Premijera će biti na godišnjicu "Oluje", 4. avgusta na društvenim mrežama, ali i na nekim televizijskim stanicama.