latinica  ћирилица
30/07/2021 |  16:30 | Autor: SRNA

Livno: Parastos za oko 1.600 Srba koje su prije 80 godina ubile ustaše

U spomen kapeli-kosturnici u porti Srpske pravoslavne crkve u Livnu danas su služeni liturgija i parastos za oko 1.600 Srba Livanjskog polja koje su ustaše klale, spaljivale i bacale u kraške jame u danima oko Ognjene Marije u ljeto 1941. godine.
Svijeće - Foto: RTRS
SvijećeFoto: RTRS

Slavko Radeta stigao je iz Novog Sada da na seoskom groblju u Guberu obiđe grobove najmilijih i prisustvuje pomenu, a za ovaj dan je rekao da je najtragičniji u istoriji livanjskih Srba i početak kraja njihovog viševjekovnog trajanja na ovim prostorima.

- Ubijali su nemilice sve. Mog djeda Lazu, strica Slavka koji je imao tek 18 godina... Iz šire porodice Radeta njih stotinjak. Do kraja života moja baba Јanja nije prestajala da ih pominje i nikada nije skinula crnu maramu sa glave u znak žalosti. Danas u Guberu više nema Srba - ispričao je Srni Radeta.

Na stratištima Prolog, Kamešnica, Tušnica, Borova glava, Koprivnica, Kruzi, Trnovac, škola u Čelebiću, u jamama Samogred, Ravni dolac, Bikuša, Suhača ostala su tijela muškaraca, žena, staraca i djece, među kojima njih 250 nije navršilo ni šest godina.

Njihovi posmrtni ostaci su prije 30 godina izvađeni iz većine stratišta i sahranjeni u zajedničku grobnicu u Spomen-kapeli podignutoj u porti Srpske pravoslavne crkve u Livnu.

Višednevno obilježavanje 80 godina od ustaškog zločina nad 1.600 Srba u Livnu tokom Drugog svjetskog rata počelo je 25. jula u Beogradu i Banjaluci parastosima u crkvama Svetog Marka i Svetog Јovana Bogoslova.

Sutra će u Gubinu biti služen parastos kod groba sveštenika Riste Ćatića i njegovih 12 parohijana, te u Čaprazlijama na mjestu srušenog spomenika stradalima na spomen-groblju na Barjaku.

Parastos ubijenim livanjskim Srbima biće služen i u Novom Sadu 2. avgusta i u Brčkom 4. avgusta.