latinica  ћирилица
30/07/2021 |  17:14 ⇒ 17:15 | Autor: SRNA

Vučić i Erdogan o situaciji u regionu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarali su telefonom o situaciji u regionu, a turski predsjenik je potvrdio da potpuno podržava dijalog Beograda i Prištine.
Erdogan i Vučić - Foto: RTRS
Erdogan i VučićFoto: RTRS

Vučić je izrazio očekivanje da će Erdogan i Turska nastaviti da pružaju podršku dijalogu Beograda i Prištine, kao jedinom načinu za rješavanje, za Srbiju, osjetljivog pitanja Kosova i Metohije.

Vučić je izrazio saosjećanje povodom žrtava požara koji haraju turskom obalom, te izrazio spremnost da Srbija, u okviru svojih mogućnosti, pomogne u zaustavljanju vatrene stihije, kao i u otklanjanju njenih posljedica, saopšteno je iz pres-službe predsjednika Srbije.

Zahvalivši za prijateljsku podršku, Erdogan je, znajući da u odmaralištima na tamošnjoj obali boravi mnogo srpskih turista, rekao da turske vlasti čine sve za njihovu bezbjednost.

Dvojica državnika su konstatovala da su bilateralni odnosi Srbije i Turske na visokom nivou, posebno njihova ekonomska saradnja, izrazivši nadu da će ona, uz postojeće mogućnosti, značajno napredovati.

Vučić i Erdogan su razmotili i različita globalna pitanja, sa uvjerenjem da će okolnosti uskoro dozvoliti da se sastanu i nastave svoj sadržajan razgovor.

Vučić je pozvao Erdogana u posjetu Srbiji, što je šef turske države prihvatio i potvrdio da će da posjeti Srbiju.