latinica  ћирилица
30/07/2021 |  19:13 ⇒ 31/07/2021 | 17:23 | Autor: SRNA

Pavić: Doneseni državotvorni akti, reakcija Srpske oštra i promišljena

Politikolog Aleksandar Pavić ocijenio je da je Narodna skupština Republike Srpske donijela državotvorne akte i da je cijeli politički establišment Srpske reagovao dovoljno oštro, čvrsto i promišljeno na nametnutu odluku odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka o dopuni u Krivičnom zakonu BiH, kojom se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca".
Aleksandar Pavić -
Aleksandar Pavić

- Republika Srpska je uradila minumum, mogla je da uradi mnogo više. Mogla je da uradi upravo ono što su neki priželjkivali - da jednostrano proglasi nezavisnost. Ali, političko rukovodstvo i cijeli politički establišment Republike Srpske je reagovao upravo dovoljno oštro, ali ne pretjerano - rekao je Pavić Srni.

On je ocijenio da je usvajanje Zakona o neprimjenjivosti odluke visokog predstavnika i uvođenje krivične odgovornost za povredu ugleda Srpske, bio jedini logičan odgovor na bukvalnu agresiju koja je počela prema Republici Srpskoj Inckovim pokušajem nametanja zakona.

- Srpska je bila primorana da ovako odgovori i zaštiti svoje interese. Odlično je što je vrlo brzo reagovala, uz apsolutno jedinstvo svih političkih faktora, što je mnogo jače, nego da je ove zakone donijela vladajuća koalicija, zato to daje još veću jačinu ovim zakonima - rekao je Pavić.

On je istakao da to pokazuje riješenost Republike Srpske ne samo da se usprotivi samovolji sada već samozvanih visokih predstavnika, koje ne priznaje ni Srpska, ni Moskva, ni Peking, nego je to i izražena čvrsta politička volja da se zaštite građani Srpske, uz integritet, teritorijalni integritet i nezavisnost.

- Tako da su ovo praktično državotvorni akti -  naglasio je Pavić.

On je dodao da ovo u mnogo čemu podsjeća na prvu skupštinu srpskog naroda u BiH 1991. godine, koja je isto bila prinuđena da reaguje na jednostrane akte samovolje protiv srpskog naroda u BiH.

- Isti je stepen jedinstva i to vrlo ohrabruje, samo se svi nadamo da će to političko jedinstvo da potraje, jer je to jedini recept u ovo vrijeme, pošto su zapadne sile očigledno riješile da ponovo gurnu i BiH i cijeli region u jednu novu krizu - kaže on.

Pavić je dodao da je cilj dopuna koje je Incko nametnuo u Krivični zakon BiH bio da se isprovocira sukob i da u to nema nikakve sumnje, te da je taj zakon takav da proizvodi efekte.

- Kada čujemo /Šefika/ DŽaferovića, bliskog saradnika mudžahedina i mudžahedinskih glavosječa, kada prijeti otvoreno da niko neće moći da pobjegne od duge ruke zakona, time su stvoreni uslovi za incidente da se ljudi hapse. To je već recept za, neću da govorim o ratu, ali jeste za destabilizaciju - naveo je on.

Pavić je ocijenio da je cilj Inckove nametnute odluke bio da se provociraju reakcije Srpske, kao što će biti pokušaji hapšenja i privođenja od strane SIPA.

- To će biti novi pokušaji provociranja reakcije /Republike Srpske/. Mi smo sada ušli u jedno minsko polje i svaki potez mora da bude promišljen, ali čvrst i ovdje je, prema mom mišljenju, nađena prava ravnoteža između čvrstine i promišljenosti - rekao je Pavić Srni.