latinica  ћирилица
30/07/2021 |  19:17 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Značajan napredak banjalučkog Univerziteta na svjetski priznatoj rang-listi (VIDEO)

Banjalučki univerzitet napredovao je za 102 mjesta na Vebometriksu, svjetski priznatoj rang-listi univerziteta koju razvija Sajbermetriks, laboratorija Španskog nacionalnog istraživačkog savjeta.
Univerzitet u Banjaluci - Foto: RTRS
Univerzitet u BanjaluciFoto: RTRS

Rangiranje se vrši u tri kategorije, a to su vidljivost, otvorenost i izvrsnost. Napredak na listi zasluga je i naučnog rada nastavnog kadra i studenata, čiji su se radovi našli u svjetskim naučnim časopisima.

Od 2017. godine do danas Univerzitet u Banjaluci je na ovoj rang listi napredovao za više od 2.500 mjesta. Prema podacima iz izvještaja za jul Univerzitet u Banjaluci nalazi se na 2.547 mjestu na svjetskom nivou.

- Univerzitet u Banjaluci je 2017.godine bio 7. univerzitet u BiH, a sada je na 2. mjestu. Napredak je ogroman - istakao je Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjaluci.

Od 2017. Univerzitet u Banjaluci radi na integraciji akademske zajednice. Internet stranice svih fakulteta pod domenom su Univerziteta, što doprinosi lakšoj vidljivosti naučnog rada. Novčano su stimulisani naučnici čiji su se radovi našli u prestižnim časopisima. Ovo pomjeranje na rang listi za dekana Prirodno-matematičkog fakulteta je očekivno, jer su, ističe, naši istraživači prisutni u svjetskoj naučnoj javnosti.

- I na konferencijama i prije svega u naučnim publikacijama su im radovi sa velikim impakt faktorom. To je i razlog boljeg rangiranja. Јako mi je drago i zbog PMF-a i Univerziteta u Banjaluci jer su u posljednje vrijeme to i mladi stručnjaci iz fizike, biologije i matematike - naveo je Goran Trbić, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

Јedan takav, mladi stručnjak, čiji su radovi objavljeni u svjetskim naučnim časopisima s velikim faktorom uticaja je i Nemanja Rakić, astrofizičar i viši asistent na Prirodno-matematičkom fakultetu. Nemanja se u svojim istraživanjima bavi proučavanjem supermasivnih crnih rupa. Kaže da je rezultat svakog naučno istraživačkog rada uspješno objavljen rad. Tehnike koje u svojim istraživanjima unaprijeđuju nalaze i široku primjenu u savremenom svijetu.

- Recimo sve kamere koje sada imamo poput CCD kamere, simons kamera koje su u vašim telefonima su razvijene za potrebe astrofizike. Internet je recimo razvijen za potrebe fizike - smatra Rakić.

Sjajni radovi naših naučnih radnika pomoći će banjalučkom Univerzitetu na putu do cilja. A cilj je da se zadrži među 3.000 najboljih univerziteta u svijetu.