latinica  ћирилица
30/07/2021 |  19:21 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

Djeca najčešće na meti trgovaca ljudima (VIDEO)

U BiH je u prvoj polovini godine identifikovano 47 žrtava trgovine ljudima. Stručnjaci kažu da se ovaj broj iz godine u godinu povećava. Iz MUP-a Srpske upozoravaju da su djeca najčešća meta trgovaca ljudima, ali da žrtva može biti svako.
Trgovina ljudima - Foto: RTRS
Trgovina ljudimaFoto: RTRS

Trgovina ljudima jedan je od najgorih oblika kršenja ljudskih prava jer ljude svodi na robu, ugrožava dostojanstvo, integritet i prava žrtava i njihovih porodica. Žrtva može biti svako, bez obzira na porijeklo, godine obrazovanje ili socijalni status.

- Bitno je napomenuti da je jedan od oblika seksualno iskorištavanje, prinudni rad, radna eksploatacija, prisiljavanje lica na prosjačenje, sklapanje braka s maloljetnim licima, trgovina organima i slično - kaže Zvjezdana Alendarević  portparol PU Prijedor.

Dragana Mučibabić portparol PU Banjaluka navela je da osim krivičnog djela trgovina ljudima, trgovina djecom i udruživanje radi vršenja krivičnih djela trgovine ljudi i trgovine djece, postoje i srodna koja su propisana Krivičnim zakonikom Republike Srpske, te da je ponekad u praksi teško naći razliku između njih.

Trgovci ljudima najčešće su partneri, članovi porodice, ali i posrednici u nalaženju poslova, vlasnici preduzeća i kriminalne grupe. Djeca su najčešća meta, a prosjačenje i maloljetnički brakovi koji se sklapaju i u 12. godini najčešći oblici trgovine ljudima.

- U slučaju da imamo saznanja da je došlo do trgovine ljudima, prvo što radimo je da kontaktiramo MUP, a onda se radi na zaštiti prava i interesa maloljetnog lica - rekla je Zorica Čutura iz Centra za socijalni rad Banjaluka.

Branka Јandrić Vuković iz Centra za socijalni rad Prijedor navela je da je to jedan multisektorski pristup gdje su sve institucije zadužene da prepoznaju i prijavljuju, identifikuju žrtve trgovine ljudima.

U 2019. i 2020. zabilježen je po jedan slučaj trgovine ljudima. Iako u ovoj godini nije bilo trgovine ljudima – građani smatraju da treba širom otvoriti oči. Oni koji godinama žive u dijaspori kažu – veća sredina donosi i veću opasnost.

-  Ima, ima pogotovo gdje ja živim. Strogo je naglašeno da se djeca moraju paziti. Ni sekund ih ne ostavljamo same - kaže Gorana Јorgić iz Njemačke.

U MUP-u Srpske naglašavaju da je potrebno na viši nivo dići saradnju svih institucija koje se bave ovim problemom. Ipak, i dalje je najbolja zaštita edukacija.

Zato je policija Srpske građanima podijelila letke o ovoj problematici i uputstvima na koji način mogu da prijave bilo kakve informacije u vezi s trgovinom ljudima.