latinica  ћирилица
31/07/2021 |  09:45 ⇒ 09:48 | Autor: SRNA

Milić: Incko sa namjerom pridonio podjelama u BiH

Predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a u Brčkom Siniša Milić izjavio je da Srbi u Brčkom u potpunosti podržavaju zaključke Narodne skupštine Republike Srpske i iskazano jedinstvo u odgovoru na djelovanje bivšeg visokog predstavika Valentina Incka.
Siniša Milić - Foto: SRNA
Siniša MilićFoto: SRNA

Ako se imaju u vidu posljedice odluke Incka, kaže Milić, jedina dilema je da li je Incko umišljajno ili nehatno pridonio produbljivanju društvenih antagonizama i podjela unutar BiH.

- Ako je riječ o namjeri da se izazove kriza, najteža od Dejtona na ovamo, da se, umjesto ispunjavanja ključnih prioriteta na putu ka EU, na primjer, bavimo pitanjem slobode kretanja između entiteta, onda možda "non paper" i nije tako neslužben akt kako se tvrdilo, već agenda na kojoj OHR predano radi - rekao je Milić, koji je i član Političkog savjeta SNSD-a.

Milić smatra da oni kojima su puna usta BiH, a povlače ovakve poteze, u stvari najviše rade protiv BiH, te da je nametanjem zakona od strane visokog predstavnika točak istorije u BiH dramatično vraćen unazad.

- Pomirenje naroda je proces i on se ne može supstituisati nametanjem zakona određenog sadržaja, a naročito ne pristrasnim djelovanjem. Na ovaj način, problemi se samo produbljuju i de fakto priznaje da je do njihovog rješavanja kroz redovne parlamentarne procedure, demokratski, nemoguće doći - smatra Milić.

Prema Milićević riječima, Incko je, u svom oproštajnom govoru, rekao da su posljedice do kojih je dovelo nametanje zakona za njega bile očekivane što u stvari potvrđuje njegovu namjeru.