latinica  ћирилица
31/07/2021 |  11:07 ⇒ 20:24 | Autor: SRNA

"Pomorandžina kora" najbolja predstava festivala (VIDEO)

Predstava "Pomorandžina kora" Trsteničkog pozorišta proglašena je za najbolju na 64. Festivalu festivala u Trebinju, smotri najboljih amaterskih pozorišta iz Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i BiH.
Trebinje - 64. Festival festivala - Foto: SRNA
Trebinje - 64. Festival festivalaFoto: SRNA

Osim Zlatne maske za najbolju predstavu u cjelini po izboru stručnog žirija festivala, ostvarenje ansambla iz Trstenika, po tekstu Maje Pelević i u režiji Branislave Stefanović, proglašeno je najboljim i po ocjeni žirija publike.

Zlatnom maskom nagrađena je i kostimografija "Pomorandžine kore", koju potpisuje Јelena Јović.

Najvećim priznanjem festivala žiri je dvostruko nagradio reditelja Igora Pavlovića za najbolje rediteljsko ostvarenje i scenografiju u predstavi "Policajci" Gradskog pozorišta Bečej, a ovom ostvarenju pripale su još dvije Zlatne maske - za najbolju žensku ulogu Gordani Adamov, te ansamblu za najbolju kolektivnu igru.

Zlatna maska za najbolju mušku ulogu pripala je Dimetu Kocevskom iz predstave "Ne igraj na Engleze" /"Ne se kladi na Englezi"/ Teatra pri Domu kulture "Ivan Mazov-Klime" iz Kavadaraca.

Obje Zlatne maske za epizodne uloge - mušku i žensku pripale su glumcima bjelopoljskog pozorišta - Vladi Tomoviću i Sanji Ćirović partnerima u predstavi "Vlast i njena opozicija".

Zlatna maska za najbolju autorsku muziku dodijeljena je kompozitoru Zoranu Šugiću za muziku u predstavi "Mali Agaton" DIS - Pozorišta mladih iz Banjaluke.

Žiri je dodijelio i dvije diplome 64. Festivala festivala - za scensku bravuru u tumačenju scenskog lika - Vladimiru Samardžiću iz predstave "Art" Gradskog pozorišta Trebinje, te za kolektivni napor u istraživanju teatarske istine - DIS - Pozorištu mladih Banjaluka za predstavu "Mali Agaton".

Festival je sinoć u ime pokrovitelja grada Trebinja svečano zatvorila načelnik Odjeljenja za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje Slađana Skočajić.

Ona je podsjetila na predstave koje su Trebinjci ove godine mogli da pogledaju na smotri najbolje produkcije u pozorišnom amaterizmu regiona.

Prije proglašenja najboljih i dodjele nagrada festivala, na sceni Kulturnog centra izveden je dramski prikaz o Velikom ratu na području Kosova i Metohije "Јedini put", iz produkcije Srpskog kulturnog kluba "Serbika" Gnjilane i Doma kulture Gračanica, u kojem je učestvovalo i trebinjsko Kulturno-umjetničko društvo "Alat".

Pred svečano uručenje festivalskih priznanja u galeriji Kulturnog centra otvorena je tradicionalna izložba fotografija "Festival u objektivu".

Proglašene su i najbolje fotografije - autor prvonagrađene je Dušan Vuković, druga nagrada pripala je Radoju Elezu, a treća Katarini Pudar.