latinica  ћирилица
31/07/2021 |  14:32 ⇒ 14:38 | Autor: SRNA

Vulin: Republika Srpska je prioritet

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin poručio je, povodom akcije gašenja požara kod Višegrada, u kojoj učestvuju i dva helikoptera iz Srbije, da je Republika Srpska prioritet Srbije i da će Srbija uvijek pomagati Srpskoj.
Aleksandar Vulin - Foto: RTRS
Aleksandar VulinFoto: RTRS

Pripadnici Helikopterske jedinice i Sektora za vanredne situacije Srbije upućeni su rano jutros oko 5.30 časova u Republiku Srpsku da pruže pomoć u gašenju požara na otvorenom prostoru na planini Stolac iznad Višegrada.

Oni su sa dva helikoptera "bel" nosivosti vode od jedne tone i helikopterom "gazela" koji je predviđen za izviđanje stigli na planinu Stolac i nadljudskim naporima pokušavaju da zajedno sa ostalim službama Republike Srpske stave požar pod kontrolu, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

- Svaka potreba Republike Srpske je i naša potreba. Politika Aleksandra Vučića je jasna - zaštiti Srbe gdje god da oni žive. Kao što smo uspjeli da zaštitimo naše građane i njihovu imovinu kod Nove Varoši i Priboja, tako ćemo zaštiti i Srbe ovdje u Republici Srpskoj. Učinićemo sve da građani u Srbiji, ali i u Republici Srpskoj budu sigurni, mirni i bezbjedni - rekao je Vulin.

On je naveo da da Srbija danas pomaže svojoj Republici Srpskoj, ali je isto tako spremna i radi da pomogne i svim drugim narodima u BiH, u Federaciji BiH, kao i svima u regionu kojima je pomoć potrebna.

- Ponosan sam na pripadnike Helikopterske jedinice koji zajedno sa našim hrabrim vatrogascima spasiocima pomažu svojim kolegama i braći iz Republike Srpske u gašenju požara - dodao je Vulin.

U akciji na veoma nepristupačnom terenu na planini Stolac učestvuje posada Helikopterske jedinice i pripadnici Sektora za vanredne situacije iz Čačka i Bajine Bašte.

Požar je zahvatio površinu od oko 10 hektara, a pripadnici Helikopterske jedinice do sada su imali 24 naleta i izbacili oko 20 tona vode, navodi se u saopštenju.

Zahtjev za upućivanje pomoći zasniva se na potpisanom Sporazumu o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Srbije i Republike Srpske i Memorandumu o razumjevanju između ministarstava unutrašnjih poslova Srbije i Srpske.