latinica  ћирилица
31/07/2021 |  15:17 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Požar na području Višegrada pod kontrolom (FOTO/VIDEO)

Požar koji je izbio na lokalitetu Veliki Stolac kod Višegrada na granici sa Srbijom je pod kontrolom, ali još nije potpuno ugašen. Riječ je o veoma nepristupačnom terenu, pa su zbog toga akciji gašenja angažovani i helikopteri Helikopterskog servisa Repuublike Srpske i MUP-a Srbije.
Požar kod Višegrada - Foto: RTRS
Požar kod VišegradaFoto: RTRS

Zbog nepristupačnog terena u akciji gašenja angažovani su i Helikopterski servis Republike Srpske i helikopterska jedinica MUP-a Srbije. Zbog toga je Višegrad postao prava mala helikopterska baza.

Pored strmog terena visoka nadmorska visina i izuzetno visoka temperatura otežavaju rad pilota, koji vodu zahvataju sa Zaovinskog jezera.

- Požar ne ugrožava niti ljude niti objekte ali ugrožava Pančićevu omoriku. Naš je zadatak da ga ugasimo danas uz pomoć kolega iz helikopterske jedinice MUP-a Srbije koji su ovdje sa tri helikoptera i sa nama učestvuju u gašenju požara - rekao je Zorislav Јovanović, načelnik odjeljenja za letačke operacije u Helikopterskom servisu Republike Srpske.

U vrletnom predjelu planine Tare gasioci vode borbu sa vatrom koja je prizemog karaktera.

Požar kod Višegrada

- To su pripadnici vatrogasne jedinice i šumskog gazdinstva potpomognuti vatrogascima iz Bajine Bašte trenutno je to više od 50 ljudi iz Bajine Bašte i 50 naših i pripadnika Civilne zaštite Višegrada, Šuma Srpske. Na požarište se trenutno doprema voda i u brentačama koriste se i samarice, životinje koje donose na lice mjesta vodu - naglasio je Milan Novitović, direktor Republičke uprave Civikne zaštite Republike Srpske.

Štetu je, trenutno, zbog nepristupačnog terena teško procijeniti.

Požar kod Višegrada

- Procjenjujemo da je trenutno obuhvaćeno 10 hektara površine, a o šteti je prerano govoriti jer je požar promjenjivog karaktera u pojedinim dijelovima zavisno od terena i konačnu procjenu štete možemo imati tek na proljeće - istakaoje Miroslav Savić, v.d. direktora ŠG Panos Višegrad.

Zahvaljujući koordinisanoj akciji sa zemlje i vazduha, spriječeno je i dalje širenje požara ka Nacionalnom parku "Tara".

Povezane vijesti:

Požar na području Višegrada; Helikopteri na terenu (VIDEO)