latinica  ћирилица
31/07/2021 |  15:59 ⇒ 20:25 | Autor: RTRS

Bijeljina: Civilna zaštita odradila trening spasavanja na vodi (VIDEO)

Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske sprovodi treninge za sve svoje pripadnike s ciljem provjere sposobnosti prilikom spasavanja na vodi. Danas su imali pokaznu vježbu na rijeci Savi nedaleko od graničnog prelaza Rača.
Bijeljina - Civilna zaštita - Foto: RTRS
Bijeljina - Civilna zaštitaFoto: RTRS

Ovo je prvi trening na rijeci Savi pripadnika Civilne zaštite Republike Srpske u okviru međunarodnog projekta. Uslijediće vježbe na Tari i Drini. U ovoj pokaznoj vježbi na rijeci Savi učestvovalo je 30 pripadnika republičke Civilne zaštite.

- Radi se o spasavnju lica koja su upala u vodu, tzv markiranti, a prema elaboratu su bila predviđena tri scenarija, a kamp inače traje tri dana, organizacija, uspostava kampa, logističkog, medicinskog tima - istakla je Aleksandra Malinović, rukovodilac treninga u Republičkoj upravi civilne zaštite Republike Srpske.

Među pripadnicima Cigvilne zaštite koji su obavili trening na rijeci Savi bilo je i deminera, neki od njih su godinama unazad angažovani na raznim lokalitetima u Srpskoj.

- Јedan od mnogobojnih scenaija koju se mogu desiti na vodi – lokalizacija, pristup unesrećenim licima. Јedan od scenarija je kada je lice svjesno, kada je u panioci i kada je nesvjesno. Od materijalno tehničkih sredstava koristili smo spasilačka, ronilačka odijela i plovila za vodu - naglasio je Aleksandar Naumović, deminer i spasilac RUCZ Republike Srpske.