latinica  ћирилица
31/07/2021 |  17:35 | Autor: Agencije

Amazonu stigla milionska kazna

Amazon se suočava sa dosad najvećom novčanom kaznom zbog kršenja evropskog zakona o privatnosti podataka od čak 746 miliona evra.
Amazon - veb servis (Foto: epa/Mauritz Antin) -
Amazon - veb servis (Foto: epa/Mauritz Antin)

Najveća svjetska internet prodavnica našla se pod udarom CNPD, tijela za zaštitu podataka iz Luksemburga, koje je zaključilo da Amazon obrađuje lične korisničke podatke kršćeći Opštu uredbu o zaštiti podataka (GDPR).

Amazon se branio argumentima da je odluka "bez osnova".

- Nije došlo do povrede podataka, niti su podaci o klijentima izloženi bilo kojoj trećoj strani - navodi Amazon i dodaje, da planira da se žali.

Odlukom je zaključena istraga pokrenuta žalbom francuske grupe za zaštitu privatnosti Kvadratura iz 2018. godine.

GDPR je omogućio kontrolorima da prvi put mogu da naplaćuju kazne u iznosu do četiri odsto godišnje globalne prodaje kompanije. Najveća dosadašnja kazna bila je od 50 miliona evra za Gugl, a izrekao ju je francuski CNIL kojeg inače zovu najstrože nadzorno tijelo u Evropskoj uniji.

Inače, sjedište Amazona u EU je u Luksemburgu, zbog čega je to lokalno regulatorno tijelo bilo zaduženo za praćenje usklađenosti kompanije sa zakonom o zaštiti podataka.

Američka kompanija tvrdi kako prikuplja podatke radi poboljšanja korisničkog iskustva i postavlja smjernice koje uređuju šta zaposleni mogu učiniti s njima.

Međutim, pojedini zakonodavci i regulatori zabrinuti su i tvrde da je kompanija iskoristila tu veliku količinu podataka kako bi pribavila nepravednu prednost na tržištu.

Evropska komisija optužila je Amazon da narušava pravila ravnopravne konkurecije na tržištu internet maloprodaje i otvorila istragu o sumnjama da internet div koristi podatke nezavisnih trgovaca koje ugošćuje na svojoj platformi kako bi im uspješnije konkurisao.