latinica  ћирилица
31/07/2021 |  17:56 | Autor: sputniknews.com

Novi požar u Turskoj: Evakuacija turista iz Bodruma (VIDEO)

Turisti u Turskoj požurili su danas u susret spasilačkim brodovima nakon što im je rečeno da se evakuišu iz nekih hotela u egejskom ljetovalištu Bodrum zbog neposredne opasnosti od požara, izvijestili su turski mediji. U ambasadi Srbije u Turskoj kažu da trenutno nema nikog ugroženog od srpskih turista u Bodrumu.
Novi požar u Turskoj (Foto: Tanjug / IHA via AP) -
Novi požar u Turskoj (Foto: Tanjug / IHA via AP)

Јedinice obalske straže vodile su operaciju, a vlasti su zatražile od vlasnika privatnih čamaca i jahti da pomognu u evakuaciji zbog neposredne opasnosti od novih požara, prenosi AP.

Broj poginulih u požarima koji bjesne u turskim mediteranskim gradovima danas je porastao na šest nakon što su poginula dva šumočuvara, potvrdio je ministar zdravstva Turske.

U požarima koji bijesne širom Turske od srijede su izgorjeli hektari šuma i nekoliko naselja, a vatra se širi u sela i turistička odmarališta i prisiljava ljude na evakuaciju.

Ministar poljoprivrede i šumarstva Turske Bekir Pakdemirli rekao je u subotu da je stavljeno pod kontrolu 88 od 98 požara.
 
Predsjednik Redžep Taip Erdogan obišao je danas ugrozeno područje.
 
- Ne možemo učiniti ništa osim zatražiti milost Božju za živote koje smo izgubili, ali možemo zamijeniti sve što je spaljeno - rekao je Erdogan i istakao da je broj aviona za gašenje požara povećan sa šest na 13, uključujući avione iz Ukrajine, Rusije, Azerbejdžana i Irana.


U ambasadi Srbije u Turskoj kažu da trenutno nema nikog ugroženog od srpskih turista u Bodrumu.
 
Turisti u tom mjestu su ranije preventivno evakuisani, ali sve je sanirano i da će oni biti vraćeni do večeri.


 
- Svi će do večeri biti vraćeni. Tri hotela su evakuisana - rekli su u Ambasadi Srbije o dešavanjima u Bodrumu.
 
U Ambasadi su rekli da nemaju tačan broj srpskih turista u tom mjestu, ali da su u kontaktu sa turskim ministarstvom.

- Građani se sami javljaju kada se nešto desi. Tako da nema za sada ugroženih ni naših turista, ni drugih - poručili su iz Ambasade Srbije u Ankari.