latinica  ћирилица
31/07/2021 |  19:08 ⇒ 16/08/2021 | 10:15 | Autor: RTRS

EU podržava razvoj održivog turizma u BiH (VIDEO)

Evropska unija podržava razvoj održivog turizma u BiH i nastavlja ulaganja u ovaj sektor. Fond od dva miliona maraka bespovratnih sredstava dostupan je u okviru projekta "EU za oporavak biznisa" Evropske unije i Vlade Njemačke. Prijava projekata na objavljeni javni poziv traje do 20. avgusta.
Turizam - Foto: RTRS
TurizamFoto: RTRS

Program "EU4Business" vrijedan je 15 miliona evra. U toku je sprovođenje 82 projekta. Do sada je dodijeljeno ukupno 9 miliona i 700 hiljada evra bespovratnih sredstava od kojih više od milion i 600 hiljada evra za razvoj turizma. Novim pozivom preduzećima i turističkim operaterima dostupno je dodatnih milion evra bespovratnih sredstava za mjere oporavka turizma.

- Zajedno sa Vladom Nj3emačke, Evropska unija će investirati putem ovog javnog poziva milion evra u ruralne destinacije koje nude sigurno okruženje za turiste u vrijeme kovida i imaju potencijal da postanu uzori za razvoj zelenog turizma u Bosni i Hercegovini - rekao je Nicolas Bizel, šef Sekcije operacija za pravosuđe, unutrašnje poslove i reformu javne uprave Delegacije EU-a u BiH.

"Zelena destinacija u dolini gornjeg toka Sane i Plive" projekat je od 240 hiljada evra koji se već realizuje u Mrkonjić Gradu, Šipovu i Ribniku u kojima razvijaju novu eko-turističku i destinaciju turizma na otvorenom duž rute Via Dinarica. Cilj je povećati konkurentnost lokalnog turizma i kreirati i promovisati nove turističke pakete.

- Ulaže se jako puno, ulaže u selo Pecka - rekao je Boro Marić, voditelj Centra za posjetioce Pecka.

Uz balans između potrebe za ekonomskim rastom i očuvanjem prirodnih resursa razvojni cilj je postići održivost ovog područja pružanjem mogućnosti za zapošljavanje kao i povezivanje turističkog sadržaja i doživljaja u prirodi.

- To je izuzetno značajan projekat. Ovo područje treba proglasiti zaštićenim kako bi ga sačuvali od daljeg propadanja - istakao je Dragan Vođević, načelnik opštine Mrkonjic Grad.

Mnogo toga se još mora uraditi, a posebno na izradi Strategije turizma na nivou cijele zemlje, koja će omogućiti korištenje sredstava Evropske unije za ovaj sektor, naglašeno je i na nedavnoj konferenciji o turizmu u organizaciji Delegacije EU na kojoj su se entitetski ministri turizma obavezali da će uspostaviti strateški okvir do kraja ove godine.