latinica  ћирилица
31/07/2021 |  21:49 | Autor: SRNA

Mrkonjić Grad: Otvorena izložba slika "Mali format"

U galeriji Kulturnog centra "Petar Kočić" u Mrkonjić Gradu večeras je otvorena izložba slika "Mali format" lokalnog umjetnika Željka Vučenovića, kojom je počelo obilježavanje slave ove opštine - Svetog proroka Ilije.
Izložba: Mrkonjić Grad - Foto: SRNA
Izložba: Mrkonjić GradFoto: SRNA

Vučenović je rekao novinarima da je izloženo 30 slika koje su rađene tehnikom ulje na platnu.

- Slike sam počeo raditi prije epidemije virusa korona i otprilike oko tri godine sam se pripremao za izložbu. Na slikama je priroda Mrkonjić Grada i okruženja, u vrijeme korone nisam želio neke daleke destinacije nego sam poželio ono što mi je svakidašnje, da izađem u okolinu i slikam - objasnio je Vučenović.

On je dodao da je svaka izložba izraz umjetnika koji to radi, izraz njegovog razmišljanja i promišljanja.

 - Najviše radim ulje na platnu, mada koristim i druge tehnike, sve zavisi šta hoću da kažem, pa prema tome prilagođavam i tehniku - istakao je Vučenović.

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Dragan Vođević rekao je da je otvaranje izložbe jedna od manifestacija u sklopu projekta "Ljeto u Mrkonjić Gradu" i u sklopu svečanosti posvećenih slavi grada.

On je naglasio da su u Mrkonjić Gradu ponosni što imaju ovakvog umjetnika koji stvara divne slike.

Slobodan Ćoćkalo iz Kulturnog centra "Petar Kočić" rekao je da je izložba Željka Vučenovića slikarsko-dokumentarna, za pamćenje, te da je svjedok vremena koje ostaje za trajno sjećanje.

Kustos i istoričar umjetnosti Andrej Bereta istakao je da su Mrkonjićani privilegovani što imaju ovakvu izložbu.