latinica  ћирилица
01/08/2021 |  09:48 | Autor: SRNA

Dodik Sa Vučićem o dešavanja u BiH i pridruživanju Srpske "otvorenom Balkanu"

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će rukovodstvo Republike Srpske na predstojećem sastanku u Beogradu upoznati predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o posljednjim dešavanjima u BiH i Srpskoj, kao i o mogućnosti da se Republika Srpska približi inicijativi "mini-Šengen", odnosno "otvoreni Balkan".
Aleksandar Vučić i Milorad Dodik (Foto: instagram.com) -
Aleksandar Vučić i Milorad Dodik (Foto: instagram.com)

- Bez obzira da li muslimani hoće ili neće, moramo da vidimo na koji način možemo da se približimo ovoj regionalnoj inicijativi - rekao je Dodik za "Večernje novosti".

On je naglasio da zbog Sarajeva i muslimana koji su odbili da BiH bude dio ove inicijative Republika Srpska sada trpi štetu i kamioni stoje na Drini satima, umjesto da brzo prolaze.

- To je efekat politike Sarajeva i muslimanskog odnosa prema Srbiji. Srbi u BiH su od te iste BiH dobili samo štetu, muku, patnju i nametnuta rješenja. Zato treba čestitati Vučiću i ostalim liderima koji su uspostavili novi sistem funkcionisanja na Balkanu - rekao je Dodik.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je najavio da će 4. avgusta u Beogradu primiti najviše zvaničnike Republike Srpske i s njima razmotriti aktuelnu situaciju u BiH, koja se usložila nakon što je odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nametnuo dopunu Krivičnog zakona BiH "o zabrani negiranja genocida".