latinica  ћирилица
01/08/2021 |  15:44 ⇒ 16:40 | Autor: RTRS

Mali Petar Ugren kreće stopama čuvenog Uglješe Kojadinovića (VIDEO)

Srbačka regija posebno obiluje brojnim talentima i znamenitim ljudima, a jedan od njih je, svakako, čuveni glumac Uglješa Kojadinović.
Petar Ugren - Foto: RTRS
Petar UgrenFoto: RTRS

Rođen u Razboju, karijeru je izgradio u Zagrebu, gdje se i školovao, ali rodni kraj nije zaboravio.

Tu je i jedan mladi glumac čije vrijeme tek dolazi. Petar Ugren ima samo sedam godina, a već oduševljava svojim talentom.

Iako je prerano napustio ovaj svijet, Uglješa Kojadinović, ostavio je iza sebe bogat opus.

Najpoznatije uloge ostvario je u TV dramama i serijama "U registraturi", "Zlostavljanje" i "Velo Misto", a na "daskama koje život znače" briljirao je u ulozi Horacija u Šekspirovom "Hamletu".

Impresionirana njegovim umjetničkim djelom, pisac i bibliotekarka iz Srpca Branka Sančanin privodi kraju pisanje monografije, koju planira da objavi na godišnjicu njegove smrti.

Ozbiljan pristup izradi monografije zahtijeva veliki trud i posvećenost, što je prepoznala i porodica pokojnog glumca koja je Branki maksimalno izašla u susret, predajući joj na korištenje kompletnu njegovu zaostavštinu.

Takođe je posjetila i Hrvatsko narodno kazalište, Hrvatski državni arhiv i Hrvatsku radio televiziju, kako bi prikupila obimnu dokumentaciju o njegovom glumačkom angažmanu.

Karijeru je završio odajući počast jednom od naših najznačajnijih pisaca, Petru Kočiću, igrajući Davida Štrpca širom bivše Јugoslavije.

Napustio je prerano ovaj svijet, u naponu snage, u 46-oj godini, ali iza sebe je ostavio glumački opus kakav mnogi ne bi ostvarili ni da žive 100 godina.

U sjeni biste čuvenog umjetnika neki novi klinci traže svoj put, privučeni čarima glume i zadovoljstvom koje pruža dobro odigrana uloga i aplauz publike.

Petar Ugren ima samo sedam godina, a već se može pohvaliti svojim glumačkim opusom.

Glumom je ozbiljnije počeo da se bavi prije dvije godine, a u njegovom slučaju može se reći da zaista glumi otkad zna za sebe.

Petar je veoma rano postao svjestan svog talenta, ali i toga da treba da ostane svoj i jedinstven, da ne pokušava nikoga da imitira.

Petar je toliko zaljubljen u glumu da mu ni novostečene školske obaveze ne predstavljaju problem. Јer kada nešto posmatrate kao igru, onda to ne može da bude naporno.

Uvjereni smo da će se za Petra Ugrena tek čuti jer planira da se glumom nastavi baviti i kad odraste.

Za njega je najbolji osjećaj kad je na sceni i sanja o tome da postane, kako kaže, "zanimljiv glumac", koji se podjednako dobro snalazi u različitim žanrovima.