latinica  ћирилица
01/08/2021 |  17:55 ⇒ 18:02 | Autor: Agencije

Trebinje: U susret Festivalu "Pod svjetlom mjesečeve rijeke"

Deveti Festival mediteranskog i evropskog filma Trebinje 2021. biće otvoren u utorak, 3. avgusta, na terasi Humsko, na obali Trebišnjice, pod simboličnim sloganom - Pod svjetlom mjesečeve rijeke.
Festival mediteranskog i evropskog filma Trebinje 2021. - Foto: ilustracija
Festival mediteranskog i evropskog filma Trebinje 2021.Foto: ilustracija

Za najbolja ostvarenja pripremljeni su i ove godine Zlatni platani, tradicionalne nagrade za izuzetan doprinos evropskom i mediteranskom filmu. Ovogodišnji laureati su glumci Nataša Ninković i Svetozar Cvetković.

Festival će otvoriti film "Četiri priče" trebinjskog autora Dragana Rajića i tunižansko-belgijsko-francuska koprodukcija "Čovjek koji je prodao svoju kožu" sa Monikom Beluči u glavnoj ulozi.

Do 8. augusta na još četiri lokacije biće prikazano 26 dugometražnih, kratkih igranih i dokumentarnih filmova iz BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Švedske, Njemačke, Belgije, Francuske, Italije, Izraela, Albanije, Turske i Tunisa.

Pored tradicionalnih programskih cjelina festival od ove godine uvodi i novu - Dječiji program.

Svakog festivalskog dana sa lokalnim vinarima družiće se, ove godine nešto brojniji, gosti festivala. Neće izostati ni tradicionalna "Kafa sa glumcima" u bašti hotela Platani.

Tokom Festivala biće priređene i promocije knjiga "Јelena Anžujska" i "Davorjanka Paunović", autorke Ane Atanasković i "Čovjek iza nehata", Gorana Gocića, kao i izložba niškog slikara i muzičara Bojana Stojanovića.

Za posjetioce trebinjskog filmskog festivala pripremljeni su i koncerti Nade Pavlović sa bendom, a poslije svečanog zatvaranja i domaćeg rok sastava Krugovi u žitu.