latinica  ћирилица
01/08/2021 |  22:17 ⇒ 22:19 | Autor: SRNA

Krsna slava opštine Mrkonjić Grad

U Mrkonjić Gradu večeras je obavljen slavski obred povodom krsne slave opštine - Svetog proroka Ilije i Dana 11. mrkonjićke lake pješadijske brigade.
Obilježavanje krsne slave Mrkonjić Grada - Foto: RTRS
Obilježavanje krsne slave Mrkonjić GradaFoto: RTRS

Svečanosti na Trgu kralja Petra Prvog Karađorđevića Mrkonjića prisustvovali su predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Željka Stojičić, generali Radovan Ilić i Momir Zec, narodni poslanici, načelnici i predstavnici susjednih opština.

Tegeltija je u obraćanju svojim sugrađanima rekao da su se prvi put prije 15 godina zajedno okupili na trgu da proslave slavu grada i radost praznika.

- Načelnici se mijenjaju, ali ostaje ovaj grad i sa njim mora da ostane ova slava kao dio naše tradicije - istakao je Tegeltija.

Čestitavši Dan 11. mrkonjićke lake pješadijske brigade, Tegeltija je naveo da su se pripadnici brigade 1992. godine okupili sa jednim ciljem - da zaštite ovaj grad, svoje porodice i djecu.

- Tada je to bilo jako važno, a i danas je važno da zaštitimo ovaj grad i svaki grad u Republici Srpskoj, samo ovaj put ne oružjem, ovaj mudrom politikom i okupljeni svi u Srpskoj oko toga - dodao je Tegeltija.

Nekadašnji komandant ove brigade Radovan Ilić rekao je da je najvažnije da svi budu jedinstveni, čuvaju tradiciju 11. lake pješadijske brigade i uspomenu na poginule borce.

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Dragan Vođević rekao je novinarima prije početka slavlja da će proteklu godinu svi pamtiti po pandemiji virusa korona i posljedicama koje je donijela čitavom svijetu.

- Bitno je da je naš grad nastavio da živi i da su sačuvana mnogobrojna radna mjesta, a realizovan je i veliki broj infrastrukturnih projekata. Nedavno smo otvorili novi stadion, uradili smo rekonstrukciju značajnih objekata, a u toku je i uređenje zgrade srednjoškolskog centra - naveo je Vođević.

On je dodao da su pokrenuli inicijativu za izgradnju zgrade za mlade bračne parove i gradskog bazena sa pratećim objektima.

- Pojavili su se investitori koji su zaintersovani za izgradnju fabrika u poslovoj zoni Kula-Rudići i sve ćemo učiniti da toga dođe - rekao je Vođević.

Nakon slavskog obreda i lomljenja slavskog kolača, Mrkonjićani su slavlje nastavili uz nastup pjevača Nikole Rokvića.

Obilježavanje krsne slave opštine - Svetog proroka Ilije i Dana 11. mrkonjićke lake pješadijske brigade počelo je sinoć izložbom slika "Mali format" autora Željka Vučenovića, ilindanskom smotrom folklora i etno-sajmom "Čuvari tradicije i običaja".

Sutra će u 11.00 časova biti služen parastos u Hramu Svetog Save za sve stradale u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, nakon čega će brojne delegacije položiti vijence na spomen-obilježje masovne grobnice u pravoslavnom groblju i na centralno spomen-obilježje na Trgu srpske vojske.