latinica  ћирилица
02/08/2021 |  07:42 ⇒ 08:15 | Autor: SRNA

Štrbac: Odlazak srpskih predstavnika u Knin donio korist samo Hrvatima

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra Veritas Savo Štrbac izjavio je da su Hrvatima, pa i muslimanima dobri samo oni Srbi koji priznaju njihove zvanične narative i da je odlazak srpskih predstavnika na proslavu Oluje u Knin donio korist samo hrvatskoj strani.
Srpske izbjeglice poslije hrvatske akcije "Oluja" - Foto: RTRS
Srpske izbjeglice poslije hrvatske akcije "Oluja"Foto: RTRS

Štrbac je rekao da se između dvije godišnjice Oluje nije desio nikakav boljitak za Srbe ni u jednom pogledu, mržnja se još i te kako vidi, ali i dalje ostaje poziv za sve da priznaju pravu istinu koja je više nego poznata.

Pred 26. godišnjicu od etničkog čišćenja Srba u hrvatskoj akciji Oluja tokom koje ih je više od 250.000 protjerano sa vjekovnih ognjišta, a nekoliko stotina ubijeno ili se vode kao nestali, Štrbac je rekao da posao nije završen i da svaka strana mora da se suoči sa svojom tamnijom stranom.

- Mislim da ni spisak, na kojem je 1.877 stradalih, nije konačan, a samo su dvije osobe osuđene za ratni zločin. Јedan Albanac, a drugi Srbin koji su bili u hrvatskoj vojski...  - rekao je Štrbac za Glas Srpske.

O prisustvu Srba na proslavi godišnjice Oluje, koju hrvatska strana organizuje, Štrbac je bilo veoma ružno da Srbin slavi Oluju, akciju etničkog čišćenja i ratnih zločina, ako već ne genocida, iako su za to tuženi.

Štrbac je podsjetio da je Boris Milošević, koji je dio aktuelne hrvatske vlasti, otišao prošlog avgusta na proslavu Oluje u Knin i da je "Hrvatima samo nedostajalo to da i Srbi potvrde njihov stav da su Srbi agresori, da su od agresora i oslobodili Krajinu".

Komentarišući prošlogodišnji vebinar i sukob sa američkim ambasadorom Piterom Galbrajtom koji je tokom rata bio u Hrvatskoj i za kojeg je Štrbac tvrdio da je rekao da su Srbi iz Krajine žrtvovani zarad Muslimana u Bihaću, direktor Veritasa je da nije očekivato da će on tada hladnokrvno bez da trepne, reći da su Srbe iz Republike Srpske Krajine žrtvovali zarad Muslimana u Bihaću.

- Pitao sam o čemu priča, kakve veze imamo sa tim i sa Srebrenicom koja se desila 11. jula, a `Oluja` počela 4. avgusta. Rekao je da procjena njega i Franje Tuđmana bila da će Srbi, poslije Srebrenice, napasti bihaćko područje i da će biti četiri puta više žrtava. Zato je lično dao zeleno svjetlo da napadnu RSK, a jedan od razloga je bio i odbijanje plana - ispričao je Štrbac.

Prema njegovim riječima, dodao je i da su znali da će doći do egzodusa Srba, ali da nisu procijenili da će biti pokolja staraca koji su ostali, ali ne priznaje da je to etničko čišćenje.

O Zakonu o civilnim žrtvama rata, usvojenim u Hrvatskoj, Štrbac je rekao da su se mnogi Srbi ponadali da će konačno imati koristi, ali su isključeni. "Hrvati su mogli malo glumiti da su demokratska država, ali ne. Strašno i porazno", dodao je on.

Ove godine će Veritas" kako je Štrbac najavio, obilježiti godišnjicu Oluje tako što će prisustvovati centralnom obilježavanju koju zajedno organizuju Srpska i Srbija, koja će 4. avgusta biti u Busijama kod Beograda, a potom nastavljaju tradicionalne programe sjećanja na progon i stradanje Srba u Krajini od 5. do 7. avgusta u Banjaluci, Novom Gradu i na Petrovačkoj cesti.