latinica  ћирилица
02/08/2021 |  08:31 ⇒ 12:22 | Autor: SRNA

Od septembra kreće velika kampanja zaštite imovine Srba u FBiH

Beograd i Banjaluka od septembra pokreću veliku kampanju za zaštitu imovine oko 400.000 Srba u BiH, jer se uveliko sprovodi perfidan plan promjene vlasništva, a na najvećem udaru su ljudi u dijaspori koji ne znaju šta se dešava u BiH, pišu Večernje novosti.
Uzurpiranje srpske imovine - Foto: RTRS
Uzurpiranje srpske imovineFoto: RTRS

Cilj je da, posredstvom diplomatsko-konzularnih predstavništava Srbije, udruženja Srba širom svijeta, tamošnjih medija, društvenih mreža, bude upućen poziv Srbima u inostranstvu da se jave kako bi bilo spriječeno da ostanu bez kuća, njiva ili šuma u Federaciji BiH.

Pod izgovorom da se obavlja "harmonizacija katastra i zemljišnih knjiga u FBiH", već nekoliko godina se "brišu" stari vlasnici, a sve je intenzivirano u posljednje vrijeme.

FBiH objavljuje oglase i poziva vlasnike da se jave kako bi se upisali u knjige, ali to čini posredstvom lokalnih medija, Službenog glasnika ili objavom na oglasnim tablama opština.

Ostavlja se svega 60 dana za javljanje, a ukoliko vlasnik do isteka roka to ne učini, imovina se upisuje na nekog drugog, najčešće na opštinu, kanton, nerijetko i na komšiju.

Prema dostupnim podacima, vrijednost zemlje i druge imovine na koju Srbi polažu pravo mjeri se milijardama evra.

Srbi su imali grunt na oko 8.400 kilometara kvadratnih zemlje na području FBiH prema popisu iz 1991. godine, pa otuda računica da, kada bi se kvadrat zemlje plaćao samo dva evra, cifra bi bila gotovo 17 milijardi evra.

U toku su i pripreme da se Srbima omogući i javljanje preko mobilnih aplikacija Viber i Vocap.

Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu pri Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Arno Gujon rekao je za ovaj list da će Srbija pomoći da bude obaviješten što veći broj ljudi, ali će se vlasnici imovine ili njihovi potomci javljati u kancelarije za pravnu pomoć u Srpskoj, kojih za sada ima šest - u Banjaluci, Zvorniku, Bijeljini, Istočnom Sarajevu, Mrkonjić Gradu i Nevesinju.

- Želimo da dopremo do Srba u inostranstvu koji ne mogu ni da vide ove oglase, jer hoćemo da ono što je srpsko i ostane srpsko - istakao je Gujon.

Koordinator rada Kancelarije za stručnu pravnu pomoć Srbima u FBiH Đorđe Radanović rekao je za Novosti da su kancelarije već primile oko 4.000 prijava Srba da im je imovina oteta i uknjižena na opštine ili kantone po FBiH.

- Očekujemo da se broj prijava znatno uveća kada krene kampanja iz Srbije. Procena sa terena pokazuje da je vrijednost imovine u ovih dosad podnesenih 4.000 zahtjeva više od 100 miliona evra - naveo je Radanović.

On je napomenuo da je otimanje zemlje čiji su vlasnici Srbi prisutno u svakom dijelu FBiH, a najviše na području Sarajeva, Mostara i Bihaća.

- Zato apelujem da nam se jave svi Srbi kojima je oteta kuća, zemlja, šuma - poručio je Radanović.