latinica  ћирилица
02/08/2021 |  09:19 ⇒ 09:21 | Autor: SRNA

Srebrenica: Nepoznata lica oskrnavila putokaz za manastir Karno

Nepoznata lica oskrnavila su putokaz za manastir Karno kod Srebrenice, visok oko četiri i širok više od jednog metra, rekao je danas Srni zvornički humanitarac i preduzetnik Milan Kudro Stojkić, koji je manastiru poklonio ovaj putokaz.
Oskrnavljen putokaz za manastir Karno - Foto: SRNA
Oskrnavljen putokaz za manastir KarnoFoto: SRNA

Stojkić je izrazio žaljenje što ima još onih koji ne priznaju ništa što je sveto, pa ruše i putokaz koji olakšava narodu da dođe do manastira Karno i naglasio da će ponovo, na radost vjernika, postaviti putokaz.

Iguman manastira Karno Luka Babić osudio je ovaj brutalni čin nevjerstva, zapitavši se kome smeta putokaz sa fotografijom manastira, dodavi da će ovaj vandalski čin biti prijavljen policiji.

Putokaz je urađen na metalnoj konstrukciji sa natpisom i fotografijom manastira Karno, kao i smjerom u kom se pravcu nalazi ova svetinja, a poklonjen je manastiru u oktobru prošle godine.

Stojkić je putokaz uradio vlastitim sredstvaima i postavio ga na raskršću koje se nalazi četiri kilometra od manastira Karno kako bi olakšao vjernicima i namjernicima u kom pravcu da krenu do manastira.

On je rekao da je izrada, prevoz i postavljanje putokaza njegov doprinos manastiru Karno za krsnu slavu ove svetinje Pokrova Presvete Bogorodice, koja se obilježava 14. oktobra.

Manastir Karno, koji je posvećen Pokrovu Presvete Bogorodice, nalazi se u selu Međe kod Srebrence.

Manastir Karno je drevna zadužbina Nemanjića iz 13. vijeka, smještena u prirodnom okruženju iznad jezera Perućac.