latinica  ћирилица
02/08/2021 |  10:50 ⇒ 19:54 | Autor: RTRS

Od ustaškog zločina u Šušnjaru 80 godina (FOTO/VIDEO)

Parastosom za ubijene civile danas je u mjestu Šušnjar u opštini Sanski Most u Federaciji BiH obilježeno 80 godina od ustaškog zločina, kada je za samo tri dana na svirep način ubijeno oko 5.500 Srba i 50 Јevreja.
Šušnjar - Foto: RTRS
ŠušnjarFoto: RTRS

- Spomenik na Šušnjaru je od nacionalnog značaja za BiH i neprimjereno je stanje u kakvom se nalazi, izjavio je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović.

Istakao je da je to pokazatelj kakav je odnos organa BiH prema ovom stratištu, a i prema stratištu u Garevicama kod Bihaća.

Foto: RTRS

- U Bihaću je, samo kod Garevica, za nekoliko dana mučki pobijeno oko 14.000 ljudi, prema engleskim obavještajnim podacima, dok su u Starom Brodu na Drini Francetićeve legije za samo nekoliko dana pobili 6.000 žena, djece i staraca - podsjetio je Milunović.

Milunović je naveo da se godišnjica stradanja Srba iz Sanskog Mosta o Ilindanu 1941. godine ove godine prvi put obilježava u organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Foto: RTRS

Načelinik opštine Oštra Luka Dragan Mastikosa rekao je da spomen-obilježju na Šušnjaru do sada nije data adekvatna pažnja u javnom prostoru i medijima, a smatra da i Šušnjar i Korčanica zaslužuju da budu poštovani kao Kozara.

Sveštenici Srpske pravoslavne crkve služili su parastos za ubijene civile, a vijence i cvijeće položili su ministar Milunović, izaslanik predsjednika Republike Srpske, predstavnici konzulata Srbije u Banjaluci, Trećeg Republika Srpska puka, opština Oštra Luka i Novi Grad, te organizacija od javnog značaja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinakog rata i Republičkog sekretarijata za vjere.