latinica  ћирилица
02/08/2021 |  12:30 ⇒ 13:23 | Autor: SRNA

M. Grad: Služen parastos za poginule u proteklom ratu

Parastos za borce poginule u proteklom ratu služen je danas u Hramu Svetog Save u Mrkonjić Gradu povodom krsne slave opštine i Dana 11. mrkonjićke lake pješadijske brigade - Svetog proroka Ilije.
Hram Svetog Save u Mrkonjić Gradu - Foto: SRNA
Hram Svetog Save u Mrkonjić GraduFoto: SRNA

Brojne delegacije položile su cvijeće na spomen-obilježje masovne grobnice na pravoslavnom groblju, kao i na centralno spomen-obilježje na Trgu srpske vojske, a ceremoniji obilježavanja ovog značajnog datuma za Mrkonjić Grad prisustvovali su i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija i potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Željka Stojičić.

Pripadnik 11. mrkonjićke lake pješadijske brigade Duško Miletić rekao je da je ova brigada bila jedna od najuspješnijih u Vojsci Republike Srpske i da je odlikovana Medaljom Petra Mrkonjića.

On je naveo da je brigada prošla gotovo sva ratišta u Republici Srpskoj i da su imali mnogo poginulih, ranjenih, nestalih, ali da je to bila cijena koju su platili za Republiku Srpsku.

- Zajedničkim obilježavanjem slave brigade, dana brigade i slave opštine, izražavamo jedinstvo naroda i Vojske Republike Srpske. Tako smo se ponašali i u ratu i proizvod tog jedinstva naroda i Vojske je naša Republika - naglasio je Miletić.

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Dragan Vođević rekao je novinarima da Republika Srpska ne bi postojala da nije bilo njenih najhrabrijih sinova koji su život dali za nju.

- Mi smo dužni i imamo obavezu da ih uvijek spominjemo, da koristimo svaki trenutak, a pogotovu ove svete dane da se poklonimo njihovim žrtvama - istakao je Vođević.

Obilježavanje krsne slave opštine - Svetog proroka Ilije i Dana 11. mrkonjićke lake pješadijske brigade počelo je u subotu, 31. jula, izložbom slika "Mali format" lokalnog autora Željka Vučenovića, ilindanskom smotrom folklora i etno-sajmom "Čuvari tradicije i običaja".

Slavski obred i lomljenje slavskog kolača organizovani su sinoć na Trgu kralja Petra Prvog Karađorđevića Mrkonjića, nakon čega je održan koncert pjevača Nikole Rokvića.