latinica  ћирилица
02/08/2021 |  13:38 ⇒ 14:15 | Autor: SRNA

Poljska pokrenula proces odobrenja azila za bjelorusku atletičarku

Poljske vlasti pokrenule su postupak za dobijanje azila za bjelorusku atletičarku Kristinu Cimanovskaju, koja je ranije odbila da se ukrca na avion za Minsk u Tokiju jer se žalila na svoje trenere na Olimpijskim igrama, javila je televizija NHK, pozivajući se na izvore.

Bjeloruski nacionalni olimpijski komitet objavio je juče da su treneri nacionalnog tima u atletici odlučili da Cimanovskaju pošalju kući zbog njenog psihološkog stanja, nakon što je predložena da učestvuje u trkama na 100 i 200 metara.

Dvije bjeloruske trkačice suspendovane su sa štafete četiri puta 400 jer nisu prošle neophodan broj doping testova, a treneri su prešli na angažovanje Timanovske, koja se obrušila na odluku na društvenim mrežama.

Bjeloruska opoziciona Fondacija za sportsku solidarnost saopštila je da je Cimanovskaja bila primorana da napusti Tokio zbog kritika na račun trenera nacionalnog tima.

Cimanovska je za "Euroradio" rekla da namjerava da traži azil u Evropi.

Ona je, takođe, zatražila pomoć od Međunarodnog olimpijskog komiteta putem društvenih mreža.

Kristina Cimanovskaja zatražila je humanitarnu vizu i namjerava da krene za Poljsku u narednih nekoliko dana, rekao je danas zamjenik poljskog ministra spoljnih poslova Marsin Pridaš.

- Ona želi da uskoro dođe u Poljsku - rekao je on.

U međuvremenu, suprug Cimanovskaje Arsenij Ždanevič ušao je u Ukrajinu, rekao je izvor u ukrajinskom Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Sprinterka je danas ušla u Ambasadu Poljske u Tokiju, dan nakon što je odbila da se ukrca u avion za Minsk rekavši da je dovedena na aerodrom protiv svoje volje.