latinica  ћирилица
02/08/2021 |  14:45 ⇒ 20:43 | Autor: SRNA

Predojević: Odluka Tužilaštva BiH ne vodi pomirenju

Predsjednik Boračke organizacije grada Prijedora Zoran Predojević izjavio je da odluka Tužilaštva BiH o nesprovođenju istrage u vezi sa ratnim zločinom počinjenim nad 39 osoba srpske nacionalnosti u Prijedoru 30. maja 1992. godine ne vodi ka pomirenju dva naroda već da samo produbljuje jaz između ljudi koji vijekovima žive na jednom prostoru.
Zoran Predojević - Foto: SRNA
Zoran PredojevićFoto: SRNA

- Sa žaljenem smo čuli ovu vijest, iako je policija prikupila sve dokaze koji su potvrđivali namjere i učešće paravojnih muslimanskih snaga u napadu na Prijedor. Ništa nas ne bi iznenadilo da se u budućnosti počne suditi i mrtvim Srbima za sve što se dogodilo 1992. na prostorima tadašnje opštine Prijedor - rekao je Predojević Srni.

On je izrazio uvjerenje da će prevladati razum, da se neće prikupljati politički poeni i da će se racionalno razmišljati i donositi odluke u korist građana Republike Srpske.

- I ova odluka Tužilaštva pokazatelj je da je opravdana reakcija srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o nametnutim zakonima koja je naišla na punu podršku u Prijedoru gdje je samo u Boračkoj organizaciji za tri dana prikupljeno više od 1.200 potpisa - naveo je Predojević.

On je najavio da će borci i ubuduće podržati sve one koji se bore za ravnopravnost srpskog naroda u BiH.

- U ovom momentu ta ravnopravnost je odlukama pravosuđa veoma ugrožena i uneseni su strah i nemir u srpsko stanovništvo - dodao je Predojević.

Tužilaštvo BiH donijelo je odluku o nesprovođenju istrage u vezi sa ratnim zločinom počinjenim nad 39 osoba srpske nacionalnosti na području Prijedora 30. maja 1992. godine.